Ataturk Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.31, ss.1-10, 2000 (Hakemli Dergi)
Erzurum
ekolojik koşullarında iki yıl (1997-1998) süreyle yürütülen bu denemede 17
triticale genotipi (4 çeşit ve 13 hat) ve alternatif özellikte olan 1 ekmeklik
buğday çeşidi kullanılmıştır. Yazlık olarak ekilen triticale çeşit/hatlarında
verim ve verimle ilişkili özellikler belirlenmiş ve ekmeklik buğday ile
karşılaştırılmıştır. İncelenen özellikler yönünden iki yıllık ortalama sonuçlar
göre triticale genotiplerinde ve buğdayda elde edilen sonuçlar sırasıyla; m2’de
başak sayısı 292.99, 490.00 adet; toplam verim 679.01, 700.22 kg/da; tane
verimi 180.07, 187.94 kg/da; hasat indeksi % 25.64, 26.60; 1000–tane ağırlığı
35.58, 35.37 g; hektolitre ağırlığı 76.38, 80.83 kg; tanedeki protein oranı
%11.09, 11.66; tane protein verimi 20.08, 21.89 kg/da’dır. Araştırmada ele
alınan triticale çeşit ve hatları hektolitre ağırlığı ve tanedeki protein oranı
bakımından buğdayın gerisinde kalmakla birlikte, buğdaydan elde edilen
değerlere oldukça yakındır. Tane verimi ve protein verimi dikkate alındığında
bu özellikler yönünden az da olsa buğdayı geçen 14, 17, 20, 26 ve 28 nolu
genotiplerin, çeşit seviyesine getirildikten sonra, buğdaydan yeterli verimin
alınamadığı kıraç koşullarda ekimlerinin yapılması önerilebilir.
In this trial which was conducted for 2 years
(1997-1998) under Erzurum ecological conditions, 17 triticale genotypes (4
cultivars and 13 lines) and 1 cultivar of bread wheat of alternative growth
characteristics were used. In cultivars/lines of spring sown triticale, yield
and yield components
were determined and compared bread wheat. According to mean
results for 2 years, investigated characters in triticale genotypes and bread
wheat are summarised as follows; spike number per m2 292.99, 490.00;
total 679.01, 700.22 kg/da; grain yield 180.07, 187.94 kg/da; harvest index
25.64, 26.60 %; 1000-kernel weight 35.58, 35.37 g; test weight 76.38, 80.83 kg;
protein ratio in grain 11.09 %, 11.66 %; grain protein yield 20.08, 21.89 kg/da
respectively. Test weight and grain protein content of triticale cultivars and
lines examined in this study were less than or similar to those of wheat. If
grain yield and protein yield was taken into account; genotypes of 14, 17, 20,
26 and 28 were superior to wheat for these characteristics and can be sown in
dry conditions in which there were no adequate yield from wheat.