Yazlık ekilen bazı tritikale genotiplerinin verim ve verim ögelerinin belirlenmesi


Creative Commons License

Tosun M., Akgün İ., Sağsöz S., Taşpınar M. S.

Ataturk Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.31, ss.1-10, 2000 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 31
  • Basım Tarihi: 2000
  • Dergi Adı: Ataturk Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1-10
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Erzurum ekolojik koşullarında iki yıl (1997-1998) süreyle yürütülen bu denemede 17 triticale genotipi (4 çeşit ve 13 hat) ve alternatif özellikte olan 1 ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. Yazlık olarak ekilen triticale çeşit/hatlarında verim ve verimle ilişkili özellikler belirlenmiş ve ekmeklik buğday ile karşılaştırılmıştır. İncelenen özellikler yönünden iki yıllık ortalama sonuçlar göre triticale genotiplerinde ve buğdayda elde edilen sonuçlar sırasıyla; m2’de başak sayısı 292.99, 490.00 adet; toplam verim 679.01, 700.22 kg/da; tane verimi 180.07, 187.94 kg/da; hasat indeksi % 25.64, 26.60; 1000–tane ağırlığı 35.58, 35.37 g; hektolitre ağırlığı 76.38, 80.83 kg; tanedeki protein oranı %11.09, 11.66; tane protein verimi 20.08, 21.89 kg/da’dır. Araştırmada ele alınan triticale çeşit ve hatları hektolitre ağırlığı ve tanedeki protein oranı bakımından buğdayın gerisinde kalmakla birlikte, buğdaydan elde edilen değerlere oldukça yakındır. Tane verimi ve protein verimi dikkate alındığında bu özellikler yönünden az da olsa buğdayı geçen 14, 17, 20, 26 ve 28 nolu genotiplerin, çeşit seviyesine getirildikten sonra, buğdaydan yeterli verimin alınamadığı kıraç koşullarda ekimlerinin yapılması önerilebilir.

In this trial which was conducted for 2 years (1997-1998) under Erzurum ecological conditions, 17 triticale genotypes (4 cultivars and 13 lines) and 1 cultivar of bread wheat of alternative growth characteristics were used. In cultivars/lines of spring sown triticale, yield and  yield  components  were  determined and  compared bread wheat. According to mean results for 2 years, investigated characters in triticale genotypes and bread wheat are summarised as follows; spike number per m2 292.99, 490.00; total 679.01, 700.22 kg/da; grain yield 180.07, 187.94 kg/da; harvest index 25.64, 26.60 %; 1000-kernel weight 35.58, 35.37 g; test weight 76.38, 80.83 kg; protein ratio in grain 11.09 %, 11.66 %; grain protein yield 20.08, 21.89 kg/da respectively. Test weight and grain protein content of triticale cultivars and lines examined in this study were less than or similar to those of wheat. If grain yield and protein yield was taken into account; genotypes of 14, 17, 20, 26 and 28 were superior to wheat for these characteristics and can be sown in dry conditions in which there were no adequate yield from wheat.