Türkiye Broiler (Etlik Piliç) Sektörünün Durumu ve Sektörün AB ile Karşılaştırılması


Creative Commons License

DAĞDEMİR V., SAKLICA A., KUMBASAROĞLU H.

VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya, Türkiye, 13 - 15 Eylül 2006, ss.699-704

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.699-704
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsanların hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında ucuz ve sağlıklı olan tavuk eti önemli yer tutmaktadır. Dünya ekstansif olarak yapılan tavukçuluktan, birim hayvandan daha fazla ürünün alındığı entansif tavukçuluğa 1950’li yıllarda geçmeye başlamıştır. Günümüzde ise tavukçuluk bir sanayi kolu halini almıştır. Türkiye’de 1970’li yıllarda gelişmeye başlayan tavukçuluk sektörü, 1990’lı yıllarda dünya standartlarını yakalamıştır. Tam üyeliğine aday olduğumuz AB’inde de tavukçuluk önemli bir sektör durumundadır. AB ve Türkiye’de tavukçuluğun bir dalı olan broiler yetiştiriciliğinin 1995-2004 yılları arasındaki mevcut durumu incelenmiştir. 1995-2004 yılları arasında Türkiye ve AB’de broiler üretimindeki artış sırasıyla %200,54 ve %17,25 olarak belirlenmiştir. Aynı dönemde Türkiye ve AB’de tüketim miktarındaki artış ise sırasıyla %96,00 ve %5,23 olmuştur. Bu bildiride AB’ne giriş sürecinde Türkiye ve AB broiler sektörlerinin mevcut yapısı, gelişmeler incelenmiş ve mukayeseler yapılmıştır. Ayrıca Türkiye broiler yetiştiriciliğinin dış pazarda AB ile rekabet etme şansı incelenmiştir.