Thorsten Becker'in "Sayıyla Galip" Adlı Romanında Kültürlerarasılık


Karabulut M.

Grimm Kardeşler'in “Hansel ve Gretel” Adlı Masalının Korku ve Cinsellik Bağlamında Analizi Puan Karabulut M. Zeitschrift für die Welt der Türken / Journal of World of Turks [ZfWT] , cilt.13, sa.3, ss.207-224, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Alman Yazar Thorsten Becker’in 2004 yılında yayımlananSayıyla Galip” adlı romanı, Doğu/Türk kültürünü (Türkiye’yi ve göç konusunu) Alman perspektifinden aktaran önemli bir eser niteliği taşır. Roman, Avrupa ve Türk kültürünü karşı karşıya getirmesinin yanında, Alman bir yazar tarafından Türkleri ve zihniyetlerini empati yoluyla anlaşılır kılmaya olanak tanır. Ayrıca roman doğu ve batı kültürünün karşılaştırılabilmesi için de bir fırsat sunar. Kültürel çeşitlilik, yabancı kültürlere olan ilgiyi arttırdığından, bu ilginin yansıdığı edebiyat alanı da başka kültürleri tanıtmak için bir araç olarak görülebilir. Kimlik sorunu/Ötekilik gibi konuları bünyesinde barındıran kültürlerarası çatışmanın görüldüğü bu roman, Türk kültürünün öteki olarak nasıl değerlendirildiğini görme fırsatı sunar.

Becker, Alman bir yazar olarak farklı milliyetten insanları, kültürleri, izlenimlerini yansıtır ve empati yolu ile Türkiye/Türk izlenimlerini ele alır. Kendi izlenimlerini/değerlendirmelerini, Doğu izleği, Öteki olma gibi konular kapsamında birleştiren Becker, çok kültürlü toplumlarda büyük önem arz eden ve kültürlerarası bir nitelik taşıyan eser yaratabildiğini gösterir.

Anahtar Kelimeler; Kültürlerarasılık, Doğu İzleği, Kültürel Çatışma. 

German Author Thorsten Becker's novel "Galib with Numbers", published in 2004, is an important work that conveys Eastern/Turkish culture (Turkey and immigration) from a German perspective. The novel, besides bringing European and Turkish culture face to face, allows a German writer to make Turks and their mentality understandable through empathy. In addition, the novel provides an opportunity to compare eastern and western cultures. Since cultural diversity increases the interest in foreign cultures, the field of literature, in which this interest is reflected, can be seen as a tool to promote other cultures. This novel, in which there is an intercultural conflict that includes issues such as identity problem/Otherness, offers the opportunity to see how Turkish culture is evaluated as the other.

As a German writer, Becker reflects people of different nationalities, cultures, impressions and deals with Turkey/Turkish impressions through empathy. Combining his own impressions/evaluations within the scope of themes such as the Eastern theme and being the Other, Becker shows that he can create a work that is of great importance in multicultural societies and has an intercultural quality.

Keywords; Interculturalism, Pursuit of Eastern, Cultural Conflict.