KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, cilt.27, sa.6, ss.1459-1468, 2024 (ESCI)
Bu çalışmanın amacı Ege Bölgesi’nde zeytin yetiştiren işletmecilerin
etkinliklerinin ölçülmesi ve bu etkinliğe etki eden belirleyicilerin ortaya
konmasıdır. Tabakalı Örnekleme Yöntemi kullanılarak üç tabakaya
ayrılan işletmelerden 154 tanesi ile yüz yüze anket yapılmış ve elde
edilen verilerle Bootstrap VZA yöntemi kullanılarak, işletmelerin
etkinlik skorları bulunmuştur. İkinci aşamada, Kırpılmış Regresyon
yöntemiyle işletmelerin etkinlik skorlarını etkileyen faktörler
belirlenmiştir. Bootstrap VZA yöntemiyle elde edilen düzeltilmiş etkinlik
skorları ortalaması 0,528 olmuştur. Düzeltilmiş VRS teknik etkinlik
değerlerine bakıldığında, birinci tabakadaki işletmelerin ortalaması
0,590; ikinci tabakadaki işletmelerin ortalaması 0,471 ve üçüncü
tabakadaki işletmelerin ortalaması ise 0,472 olmuştur. Etkin olan
işletmelerin etkin olmayanlara göre %31,99 daha az ağaç, %0,37 daha az
işgücü, %13,03 daha az azot, %48,09 daha az fosfor, %14,49 daha az
potasyum, %29,95 daha az ilaç, %18,81 daha az su kullandığı ve %13,02
daha fazla mazot kullandığı belirlenmiştir. İkinci aşama olan Kırpılmış
Regresyon analiz sonuçlarında Muğla ili işletmeleri, tabaka 2 ve tabaka
3, işletnmecinin ortaokul veya lise eğitim seviyesine sahip olması,
işletmeci tecrübesi, aile birey sayısı ve ÇKS’ye kayıtlı olma etkinlik
skorunu pozitif yönde etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Kooperatif
üyeliği ve tarım dışı faaliyette bulunma ise etkinlik skorunu negatif
etkileyen faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular, zeytin
üreticilerinin VRS teknolojileri altında %47,2 daha az girdi kullanarak
aynı üretimi gerçekleştirmelerinin mümkün olduğunu göstermektedir.
Zeytin işletmelerinin kullandığı girdileri doğru tahsis etmelerinin
etkinliklerini artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çevre kirliliğini
azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak için özellikle kimyasal girdilerin
ve fosil yakıtların optimum şekilde kullanılmasının gerekli olduğu
sonucuna varılmıştır.