Bisfenol A (BPA), gıda ambalajı, elektronik cihazlar, diş dolguları ve polikarbon plastiklerin üretiminde kullanılan yapışkan bir maddedir. Bu madde, endüstriyel işlemler sırasında ürünlere sızabilir ve temas veya tüketim yoluyla vücuda alınabilir. BPA, vücutta oksidatif hasara ve organlara toksisiteye neden olabilir. Bu çalışma, 52 erkek sıçan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sıçanlar, her birinde 13 hayvan bulunan 4 ayrı gruba rastgele dağıtılmıştır. Deney grupları şu şekilde oluşturuldu: Kontrol: 1 ml zeytinyağı, 14 gün boyunca intragastrik olarak uygulandı. BPA maruz kalan gruplara HESP dozunda 100 mg/kg intragastrik uygulama ile verildi. HESP: HESP, 50 mg/kg dozunda 14 gün boyunca intragastrik olarak uygulandı. BPA: BPA, zeytinyağında çözülmüş olarak 100 mg/kg dozunda 14 gün boyunca intragastrik olarak uygulandı. BPA+HESP: BPA, 100 mg/kg dozunda ve HESP, 50 mg/kg dozunda 14 gün boyunca intragastrik olarak uygulandı. Deneyin 15. gününde, sıçanlar sevofluran anestezisi altındayken sıçanlardan beyin dokusu örnekleri toplandı. Sıçanların beyin dokularında histopatolojik ve biyokimyasal analizler yapıldı. Çalışma sonucunda, HESP’nin BPA tarafından indüklenen nörotoksisite üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu ve hücre savunmasından sorumlu antioksidan mekanizmayı tetiklediği gözlemlendi. BPA'nın beyin dokusunda neden olduğu dejeneratif ve nekrotik doku hasarının, HESP’nin etkisi ile azaldığı düşünülmüştür.
Bisphenol A (BPA) is an adhesive substance used in the production of food packaging, electronic devices, dental sealants and polycarbonate plastics. This substance, which can leak into products during industrial processes, can be taken into the body through contact or consumption. BPA causes oxidative damage in the body and toxicity to organs. This study was conducted on 52 male rats. The rats were randomly distributed into 4 separate groups, with 13 animals in each. Experiment groups were formed as follows: Control: 1 ml of olive oil was administered intragastrically for 14 days. Hesperidin (HESP): HESP was administered intragastrically at a dose of 50 mg/kg for 14 days. BPA: BPA dissolved in olive oil was administered intragastrically at a dose of 100 mg/kg for 14 days. BPA+HESP: BPA at a dose of 100 mg/kg and HESP at a dose of 50 mg/kg were administered intragastrically for 14 days. Brain tissue samples from the rats were collected on the 15th day of the experiment while the rats were under sevoflurane anesthesia. Histopathological and biochemical analyzes were performed on the brain tissues of the rats. As a result of the study, it was observed that HESP had a protective effect on BPA-induced neurotoxicity in rats and triggered the antioxidant mechanism responsible for defense in the cell. It was opined that the degenerative and necrotic tissue damage caused by BPA in the brain tissue decreased with the effect of Hesperidin.