GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA ERZURUM COĞRAFİ İŞARET (Cİ) ALMIŞ ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Denk E., Sanalan Bilici N.

1.ULUSLARARASI TURİZM, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI KONGRESİ, Kayseri, Türkiye, 27 - 28 Şubat 2021, ss.8-9

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.8-9
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sınai mülkiyet haklarından birisi olarak bilinen Coğrafi İşaret (Cİ) tescili son yıllarda önemi gittikçe anlaşılan ve üzerinde durulan bir konu olmaya başlamıştır. Coğrafi işaret uygulamaları, yöresel olarak da isimlendirilen bir ürünün orijinini/menşeini belirtmekle birlikte sahip olduğu karakteristik özellikleri ile benzerlerinden ayrıldığını da garanti eden tescilleme veya işaretlemedir. Çalışma nitel araştırma kapsamında literatür ve doküman incelemesine dayalı betimsel analizlerle gerçekleştirilmiştir. Erzurum ilinin gastronomi turizmi kapsamında çekicilik unsuru olarak değerlendirilebilecek mutfağına özgü coğrafi işaret tescili aldığı ve alabileceği ürünler tespit edilmiş, Türkiye’nin genel coğrafi işaretli ürün durumu tablo ve grafiklerle yorumlanmış ve Cİ tescili almış gıda ürünlerin gastronomi turizmi çerçevesinde kullanılabilmesi için çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Türkiye 25 yıl geçen coğrafi işaret yolculuğunda 2021 Ocak ayı sonu itibariyle 651 ürününü Mahreç İşaret, Menşe Adı ve Geleneksel Ürün sınıfında coğrafi işaretli ürün olarak tescillemiştir.  En fazla coğrafi işarete sahip iller arasında yer alan ve Menşe adlı 5 ürün, Mahreç işaretli 8 ürün olmak üzere toplam 13 coğrafi işaret tescili almış ürünü bulunan Erzurum şu ana kadar 13 ürün için başvurusunu yapmış tescillerini beklemektedir. Çok daha fazla yöresel ürün ve Cİ potansiyeli bulunan yörenin ve mutfağının gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi ana akım olarak kış turizmi ile ön plana çıkmış olan destinasyonun turizm sezonunu uzatacağı, ilave turizm geliri yaratacağı ve kırsalın refahını arttıracağı öngörülmektedir.