1.ULUSLARARASI TURİZM, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI KONGRESİ, Kayseri, Türkiye, 27 - 28 Şubat 2021, ss.8-9
Sınai
mülkiyet haklarından birisi olarak bilinen Coğrafi İşaret (Cİ) tescili son
yıllarda önemi gittikçe anlaşılan ve üzerinde durulan bir konu olmaya
başlamıştır. Coğrafi işaret uygulamaları, yöresel olarak da isimlendirilen bir
ürünün orijinini/menşeini belirtmekle birlikte sahip olduğu karakteristik
özellikleri ile benzerlerinden ayrıldığını da garanti eden tescilleme veya
işaretlemedir. Çalışma nitel araştırma kapsamında literatür ve doküman
incelemesine dayalı betimsel analizlerle gerçekleştirilmiştir. Erzurum ilinin
gastronomi turizmi kapsamında çekicilik unsuru olarak değerlendirilebilecek
mutfağına özgü coğrafi işaret tescili aldığı ve alabileceği ürünler tespit
edilmiş, Türkiye’nin genel coğrafi işaretli ürün durumu tablo ve grafiklerle
yorumlanmış ve Cİ tescili almış gıda ürünlerin gastronomi turizmi çerçevesinde
kullanılabilmesi için çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Türkiye 25 yıl geçen
coğrafi işaret yolculuğunda 2021 Ocak ayı sonu itibariyle 651 ürününü Mahreç
İşaret, Menşe Adı ve Geleneksel Ürün sınıfında coğrafi işaretli ürün olarak
tescillemiştir. En fazla coğrafi işarete
sahip iller arasında yer alan ve Menşe adlı 5 ürün, Mahreç işaretli 8 ürün
olmak üzere toplam 13 coğrafi işaret tescili almış ürünü bulunan Erzurum şu ana
kadar 13 ürün için başvurusunu yapmış tescillerini beklemektedir. Çok daha
fazla yöresel ürün ve Cİ potansiyeli bulunan yörenin ve mutfağının gastronomi
turizmi kapsamında değerlendirilmesi ana akım olarak kış turizmi ile ön plana
çıkmış olan destinasyonun turizm sezonunu uzatacağı, ilave turizm geliri
yaratacağı ve kırsalın refahını arttıracağı öngörülmektedir.