Güncel Gelişmeler Işığında Peyzaj Mimarlığı Çalışmaları 2022, Doç. Dr. Kübra YAZICI, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.81-108, 2022
21. yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle birlikte nitelikli ve eğitimli insan yetiştirmeye yönelik araştırmalar giderek önem kazanmaktadır. Üniversiteler, geleceğin toplumunu şekillendirmek için nitelikli personelin yetiştirildiği en önemli eğitim kurumlarıdır. Üniversitelerin temel işlevleri olan eğitim ve araştırmanın yanı sıra günümüz eğitim sisteminin gerektirdiği; iş, yemek, alışveriş, eğlence, spor, dinlenme, sağlık vb. fonksiyonlara karşılık gelecek fiziksel oluşumları içermelidir (Aydın 2003).
Aslında ilk üniversitelerin önemli bir kısmı ve günümüzde kurulan üniversitelerin çoğu kampüs üniversiteleri olarak kurulmuştur. Bu nedenle üniversite kampüsleri tasarlanırken peyzaj planlama ve tasarım ilkelerinin dikkate alınması gerekli hale gelmiştir. Kampüslerdeki açık ve yeşil alanların genellikle park olarak planlanması, hem öğretim üyeleri hem de öğrencilerin huzurlu bir ortamdan faydalanması eğitim ve öğretimin kalitesi açısından önemlidir. Ayrıca, kampüslerin eğitim ve konut işlevlerinin yanı sıra rekreasyonel işlevleri de olmalıdır. Rekreasyon işlevinin unsurları olarak spor tesisleri, kültürel tesisler, açık ve yeşil planlama ve bu mekanları birbirine bağlayan dolaşım sistemi ele alınmıştır (Yılmaz, 1998). Kampüslerde açık ve yeşil alanların birçok önemli işlevi vardır. Bunlar; binalar ve kampüs arasındaki iletişimi sağlamak; dolaşım sistemi için gerekli alanı sağlamak; kampüsteki rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamak için çevre düzenlemesine izin vermek; kampüs içinde insanlar ve çevreleri arasında ilişkiler kurmak; kampüsün fiziksel gelişimi için rezerv bölgelerin oluşturulması; estetik ve işlevsellik açısından kampüse katkı sağladığı söylenebilir (Karakaş, 1999). Erzincan Kenti açık-yeşil alanlarda yapılan çalışmalar sonucunda, 23 familyaya ait 46 geniş yapraklı ağaç, 3 familyaya ait 18 iğne yapraklı ağaç, 21 familyaya ait 34 ağaçcık-çalı, 7 familyaya ait 9 sarılıcı olmak üzere toplam 107 bitki taksonu bulunmaktadır (Askan ve Yılmaz 2016). Üniversiteler ülkenin her bakımdankalkınması, gelişmesi ve ilerlemesi açısından önemli bir yere sahiptir (Altıntaş, 2015; Aksu ve Yılmaz, 2018). Toplumun ilerlemesi ve gelişmesi için her alanda olduğu gibi sanat ve mimarlık alanında da üniversitelere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bunun için üniversitenin açık yeşil alanları ve mimari yapıları topluma ve kente model olacak şekilde inşa edilmelidir.
Yapılan bu çalışma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğünün talebi doğrultusunda 2010 yılında Prof. Dr. Hasan YILMAZ tarafından hazırlan peyzaj projesi ve Öğr. Gör. Gökhan ASKAN’ ın kontrolünde ön etüt çalışmalarıyla başlanmıştır. 2010-2021 yılları arasında 12 etap halinde yürütülmüştür. Açık yeşil alanlarıyla şehrin estetiğini ve kimliğini öne çıkaran, kullanıcılarına kaliteli, yaşanabilir ve çekici bir ortam sunan bir "Anadolu'da Bir Dünya Üniversitesi" olmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda yeni kurulan üniversitelerde toprak yapısı elverişsiz ve özel peyzaj uygulaması gerektiren alanların bitkisel tasarımında ekstrem şartlara uyum sağlayan bitki önerileri sunulmuştur.