ANALYSIS OF THE WAYS OF PRESCHOOL STORY BOOKS PROCESSING GENDER/SEX DIFFERENCES


Creative Commons License

Engin A. O., Turgutoğlu B., Engin M. Ç.

2. INTERNATIONAL CONGRESS ON CONTEMPORARY SCIENTIFIC RESEARCH held on November 2-3, 2022 / Gaziantep, Türkiye, Gaziantep, Türkiye, 2 - 03 Kasım 2022, ss.413-428

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.413-428
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

       Bu çalışmada; “okulöncesi eğitim kademesinde kullanılan hikaye kitaplarında cinsiyet farklılıklarının işleniş biçimi” incelenmiştir.  Okulöncesi dönemde hikaye kitapları çocuklara okuma sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırır, çocukların özellikle hayal dünyasını genişletir, problem çözme becerilerini geliştirir, sorumluluk bilinci kazandırır ve yardımlaşma ve paylaşma ile sosyalleştirir.  Böylece hayata ve topluma ait bilgi edinirler. Aynı zamanda çocuklara verilmek istenen açık ve örtülü mesajlar da oldukça önemlidir. Hikaye kitaplarında çocuklara verilmek istenilen mesajlar, karakterler aracılığı ile verilir. Dolayısıyla çocukların cinsiyetlerinin farkına varmaları ve kendilerini ona göre anlayıp kabul etmeleri bir bakıma yaratılış ve fıtratlarının gereğidir. Çocuklar karakterlere yüklenen ideal roller ile sahip oldukları statüyü, kadın ve erkek olmanın toplum tarafından beklenen rollerini kavrarlar.

          Bu çalışma, nitel modelde bir çalışmadır. Bilindiği gibi nitel araştırmalar: durumların, olayların, davranışların doğal ortamlarında araştırmacının gözlemleriyle incelenmesi şeklinde tanımlanabilir. Gözlenen durumların anlaşılması için izlenen durum betimleyici öğelerle açıklanır. Betimlemeler daha çok görsel ve sözeldir. Kısacası nasıl ve neden sorularına cevap aranır. Nitel araştırmada veriler toplanırken genellikle gözlem, görüşme ve döküman analizi yöntemleri kullanılmaktadır (Akgün, Büyüköztürk, Çakmak, Demirel, Karadeniz, 2017; Kümbetoğlu, 2005; Yıldırım, 1999). Doküman incelemesi tekniği daha elverişli olduğundan hikaye kitapları cinsiyet kavramı boyutuyla incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışma için, 10 adet hikaye kitabı kullanılmıştır. Bunlar: 1- “Beni Herkes Sever Çünkü Ben Sorumluluk Sahibiyim(Çocuk Gezegeni) 2- Şakacı Kaya(Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yayınları) , 3-) Beni Herkes Sever Çünkü Ben Sorun Çözerim(Çocuk Gezegeni),  4- Uyumayı Sevmeyen Efe(Unıcef Yayınları), 5- Beni Herkes Sever Çünkü Ben Öfkelenmem(Çocuk Gezegeni), 6- Televizyoncu Ali(Anne Çocuk Eğitim Vakfı), 7- Yarın Yeni Bir Gün(Martı Çocuk), 8- Biraz Bekle (Sabri Ülker Vakfı Yayınları), 9- Saati Öğrenelim(0-6 Yaş Yayınları), 10- İlayda Kek Yapıyor( CEPA Yayınları)”