TÜRKİYE’ DE HEMŞİRELİK EĞİTİMİNDE YAYGIN YAPILAN ETİK İHLALLER


Kaşıkçı M., Özcan S.

II. WORLD CONFERENCE ON PANDEMIC STUDIES, Ankara, Türkiye, 10 Ağustos 2021, ss.72-73

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.72-73
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hemşire bakımından sorumlu olduğu bireyi, değerleri, inançları ve tutumları ile holistik açıdan ele aldığı için en iyi seviyede hizmet alma hakkının olduğuna inanır. Hasta haklarını savunucu rolünü üstlenen hemşire, bakımından sorumlu olduğu bireyin bütünlüğüne zarar verebilecek tehditlere karşı onu korumayı hedefler. Aksi bir durumda hemşirelik bakımında ikilem veya çelişkiler yaşanabilmektedir. Bu yüzden hemşirelik mesleği meslek mensuplarına etik yaklaşımları gerekli kılmaktadır.

Hemşirelik eğitimi ise öğrencilerini mesleki bilgi ve beceri ile donatan, hemşirelik ilke ve sorumluluklarının bilincini meslek adaylarına kazandıran önemli bir süreçtir. Bu süreçte insan onuruna saygı kavramının yanı sıra adalet, eşitlik, dürüstlük, yararlılık ve zarar vermeme kavramları eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Eğitim ve öğretimde, hasta bakımı sırasında, hemşirelerin meslektaşlarıyla olan ilişkilerinde, eğitimci ve öğrenci arasındaki ilişkilerde etik ilkeler ve sorumlulukların bilincinde olarak ilerlendiği takdirde etik sorunlarla karşılaşma olasılığı oldukça düşük olacaktır. Özellikle meslek hayatına atılmadan öğrenci hemşirelerin maruz kaldığı ve klinik ortamda deneyimlediği etik ihlaller öğrencilerde stres, kaygı, kendini değersiz hissetme gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.

Hemşirelik bakım uygulamalarının temeli, insan onurunu korumaya ve zarar vermeme ilkesine odaklanmaktadır. Hemşirelerin ve öğretim elemanlarının en önemli mesleki sorumluluklarından birisi hemşirelik öğrencilerinin eğitimlerine katkı sağlamaktır. Fakat bu sorumluluğu yerine getirirken doğru rol modeli olmak oldukça önemlidir. Her koşulda hastaların ve öğrencilerin özerkliğine, insan onuruna zarar verebilecek uygulama ve eylemlerden kaçınılmalıdır. Bunların yanı sıra zarar vermeme, yararlılık, doğruluk, dürüstlük, güven, adalet ve eşitlik ilkelerinden asla taviz verilmemelidir. Bu gerekliliklerin ışığında, bu derlemede öğrencilerin eğitim-öğretim sürecinde, klinik alanda yaşadıkları ve deneyimledikleri etik ihlaller ele alınacaktır. 

The nurse believes that she has the right to receive the best level of service since she holistically handles the individual she is responsible for with her values, beliefs and attitudes. The nurse, who assumes the role of defender of patient rights, aims to protect the individual for whom she is responsible against threats that may harm the integrity of her/his caregiver. Otherwise, there may be dilemmas or contradictions in nursing care. Therefore, the nursing profession requires ethical approaches to the members of the profession.

Nursing education, on the other hand, is an important process that equips students with professional knowledge and skills, and makes them gain the awareness of nursing principles and responsibilities. In this process, in addition to the concept of respect for human dignity, the concepts of justice, equality, honesty, usefulness and not harming are an integral part of education. If one proceeds with the awareness of ethical principles and responsibilities in education and training, during patient care, in the relations of nurses with their colleagues, in relations between educators and students, the probability of encountering ethical problems will be very low. Ethical violations that student nurses are exposed to and experienced in the clinical environment, especially before they start their professional life, lead to negative consequences such as stress, anxiety and feeling of worthlessness in students. The basis of nursing care practices focuses on protecting human dignity and the principle of not harming. One of the most important professional responsibilities of nurses and lecturers is to contribute to the education of nursing students. However, it is very important to be the right role model while fulfilling this responsibility. Under all circumstances, practices and actions that may harm the autonomy and human dignity of patients and students should be avoided. In addition, the principles of no harm, usefulness, integrity, honesty, trust, justice and equality should never be compromised. In the light of these requirements, ethical violations that students have experienced and experienced in the clinical field will be discussed in this review.