YEREL YÖNETİCİLERİN DEĞERLENDİRMELERİYLE COĞRAFİ İŞARETLER


Creative Commons License

Denk E., Sanalan Bilici N.

AKDENIZ 8th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES, Girne, Kıbrıs (Kktc), 19 - 20 Kasım 2022, ss.86-106

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.86-106
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sınai mülkiyet hak türlerinden birisi de coğrafi işaretlerdir. Sınırları belirlenmiş bir bölgeden elde edilen bir ürünün nitelikleri, özellikleri veya ünü itibariyle benzerlerinden ayrıldığını belirten ve ürünün üreticisiyle birlikte kendini ve tüketiciyi koruyan tescil uygulamaları olarak da ifade edilmektedir. Örnek olarak, Edirne badem ezmesi, Antep baklavası, Erzurum su böreği, Rokfor peyniri bu özel ürünlere gösterilebilir. Türkiye 1995 yılından beri yani coğrafi işaretlerle ilgili ilk resmi mevzuat düzenlemesinden günümüze uygulamalarını sürdürmektedir. Özellikle son yılarda ciddi bir tescil patlamasının yaşandığı da coğrafi işaret (Cİ) tescilinde tek yetkili kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK)’nun istatistiklerinde görülmektedir. Bu istatistiklere bakıldığında en fazla tescil sahibi olan kurumlar ise belediyeler, il ticaret ve sanayi odaları ile il ticaret borsalarıdır. Erzurum en fazla Cİ tescil alan şehirler açısından değerlendirildiğinde 7. basamakta yer almaktadır. Buradan hareketle gerçekleştirilen çalışmanın amacı; yerel yöneticilerin Cİ sistemi hakkındaki bilgi ve farkındalıklarını ortaya koymak, uygulamalar hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu kapsamda literatürden geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla 17 görüşme gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucu yerel yöneticilerin Cİ bilgi ve farkındalık düzeyleri yüksek olarak belirlenmiştir ancak sistemde yaşanan aksaklıklar hakkındaki ortak görüşleri ise standart üretimin sağlanamaması, denetim problemleri ve etiket uygulama eksiklikleri şeklinde belirlenmiştir. Güncel mevzuatın bu aksaklıklar ile ilgili ivedilikle güncellenmesi önerilmektedir.