Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.40, sa.1, ss.39-52, 2025 (Hakemli Dergi)
Erken gelişme dönemlerindeki yüksek sıcaklıklar mercimeğin fide tesisi ve
tane verimini sınırladığından, yüksek ve istikrarlı verimler için sıcağa toleranslı
genotiplerin seçimi esastır. Bu çalışmada, çimlenme güç indeksi ve çıkış güç indek-
si ölçütleri esas alınarak, 16 mercimek çeşidi yedi farklı stres indeksi [stres hassa-
siyet indeksi (SHİ), stres tolerans indeksi (STİ), nispi sıcaklık indeksi (NSİ), sıcağa
dayanıklılık indeksi (SDİ), geometrik ortalama verimlilik (GOV), tolerans indeksi
(Tİ), yüksek sıcaklık tolerans indeksi (YSTİ)] ve rank analiz yöntemi ile yüksek
sıcaklığa tolerans bakımından değerlendirilmiştir. Stres koşullarında en yüksek
çimlenme güç indeksleri Çağıl, Gümrah, Fırat 87 ve Meyveci 2001; en yüksek çıkış
güç indeksleri ise Gümrah, Emre 20, Meyveci 2001 ve Bozok çeşitlerinde belirlen-
miştir. Çeşitlerin sıcaklık stresine tolerans sıraları stres indekslerine göre farklılık
göstermiştir. Ölçüt değerleri ile olumlu ve önemli ilişkileri nedeniyle, sıcağa tole-
ranslı genotiplerin seçimi için en uygun stres indekslerinin STİ ve GOV olduğu
sonucuna varılmıştır. Stres indekslerinin kombinasyonu (rank analizi), Gümrah ve
Meyveci 2001 çeşitlerinin yüksek sıcaklıklara en toleranslı; Kayı 91, Tigris, Ankara
Yeşili ve Ceren çeşitleri ise en duyarlı olduğunu göstermiştir. Gümrah ve Meyveci
2001 çeşitleri, yüksek sıcaklığa toleransı geliştirmek ve sürdürülebilir üretim için
potansiyel genetik kaynaklar olarak tanımlanmıştır.
Since high temperatures at the early growth stages limit seedling establishment
and grain yield of lentil, selection of heat-tolerant genotypes is essential for high
and stable grain yields. The heat tolerance of 16 lentil cultivars were determined by
seven stress indices [(stress susceptibility index (SSI), stress tolerance index (STI),
relative heat index (RHI), heat resistance index (HRI), geometric mean produ-
ctivity (GMP), tolerance index (TI), high temperature tolerance index (HTTI)] and ranking method based on germination vigor index and emergence vigor index
criteria. Under stress conditions, the highest germination vigor indices were obta-
ined from cv. Çağıl, Gümrah, Fırat 87 and Meyveci 2001; the highest emergence
vigor indices were obtained from cv. Gümrah, Emre 20, Meyveci 2001 and Bozok.
The tolerance rankings of the varieties to heat stress varied according to the stress
indices. STI and GMP were found to be positive significant association with the
criterion values and identified as the most suitable stress indices for the selection
of genotypes with heat tolerant. Based on combination of the stress indices (ran-
king method), cv. Gümrah and Meyveci 2001 were selected as the most heat tole-
rant, while cv. Kayı 91, Tigris, Ankara Yeşili and Ceren as the most heat sensitive.
Gümrah and Meyveci 2001 cultivars can be used as potential genetic resources to
improve high temperature tolerance and for sustainable production.