Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, cilt.12, sa.2, ss.103-117, 2023 (Hakemli Dergi)
Bu araştırma, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki sığırcılık işletmelerinde
yapılan yetiştiricilik uygulamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini ortaya
koymak üzere Şanlıurfa ili Eyyubiye ilçesi örneğinde yürütülmüştür. Bu amaçla 135
adet işletme basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilerek yetiştiricilerle yüz yüze
anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %68.5’inde suni tohumlama yaptırılmadığı
ve %44.3’ünün ise suni tohumlamayı doğru bulmadığı tespit edilmiştir. İneklerde
kızgınlığın belirlenmesinde yetiştiricilerin %80.7‘sinin birden fazla sayıda kızgınlık
belirtisini dikkate alarak kızgınlıkları tespit ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca,
işletmecilerin %75.7’sinin düvelerini 1.5 yaşına ulaştığında boğaya verdikleri veya
suni tohumlama yaptırdıkları da tespit edilmiştir. İlave olarak, yetiştiricilerin
%47.4’ü inekleri doğumdan sonraki ilk kızgınlıkta tabii aşım veya suni tohumlama
yaptırdıkları da saptanmıştır. Bu uygulamanın ineklerin üreme sağlığı ve verimleri
açısından hatalı bir uygulama olduğu söylenebilir. Eyyubiye ilçesinde yetiştirilen
ineklerin önemli bir oranda (%48.3) kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden kuruya
çıkmaları diğer dikkat çekici bir durum olarak değerlendirilmiştir. Sığırcılık
işletmelerinin büyük çoğunluğunda (%64.4‘ünde) hayvanların verim kayıtları
tutulurken, %35.6’sında tutulmadığı, ancak kayıtların kapsam ve içerik bakımından
yetersiz olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamındaki sığır çiftliklerinin %65.5’inde
seyyar makine ile sağım, %19.3’ü sağım ünitelerinde ve %15.1’inde de elle sağım
yapıldığı saptanmıştır. Sağım öncesi sığır işletme sahiplerinin %66.4 oranında meme
temizliği yaptığı, %33.6’sınında yapmadığı belirlenmiştir. İşletmelerde kullanılan
sağım makinelerinin temizlenme sıklıkları incelendiğinde, %8.7’sinin günde bir defa,
%8.7’sinin iki günde bir defa, %58.7’si hafta da bir kez temizlendiği, %24.0’ünün de
ise ayda bir temizlik yapıldığı tespit edilmiştir. Sağım öncesi meme temizliği yapma
ve sağım makinelerinin temizlikleri gibi uygulamalarda yetersiz kalındığı, sağılan
sütün işleme tesislerine ulaştırılmadan önceki periyotta uygun olmayan koşullarda
muhafaza edildiği belirlenmiştir. İlçedeki sığır yetiştiricilerinin büyük bir çoğunluğu
da (%78.2) işletmelerinde hastalık görüldüğünde veteriner sağlık hizmeti aldıklarını
ifade etmişlerdir.