Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi, Kavramlar, Araştırmalar ve Çalışma Önerileri, Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.390-405, 2021
Gastronomi; tarihsel gelişme sürecinde yiyecek ve içecek ürünlerinin geçmişten
günümüze kadar tüm karakteristik niteliklerinin kapsamlı bir şekilde öğrenilmesi, uygulamaya konulması ve bu bağlamda günümüz şartlarına uyarlamak
için geliştirilmesine yönelik tüm faaliyetleri kapsayan, hem sanatsal hem de
bilimsel öğelere katkı yapan bir bilim dalı olarak adlandırılmaktadır (Eren,
2020: 229; Canbolat, Keleş ve Akbaş, 2016: 76). Literatürde gastronominin
anlaşılmasına yönelik ilk kapsamlı araştırmayı yapan Jean Anthelme BrillatSavarin’e (1971), göre gastronomi; temel amacı insanların en iyi yiyecekleri
tüketerek mümkün olan en iyi şekilde sağlıklı bir ömür sürmesi olan, tükettikleri tüm yiyecek ve içecekleri anlamalarını sağlayan ve buna yönelik elde ettikleri bilgi birikimi şeklindedir. İnsanoğlunun beslenmesiyle alakalı tüm disiplinleri kapsayan ve sistematik bir şekilde inceleyen bir sentez bilimi olarak kabul
gören gastronomi Türk Dil Kurumu tarafından" yemeği iyi yeme merakı; sağlığa
uygun, iyi düzenlenmiş hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi" şeklinde tanımlamaktadır (TDK, 2021). Tur rehberliği ise; "seyahat acentacılığı faaliyeti niteliğinde olmamak kaydıyla kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı
turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil kullanılarak ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve
turizm politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesini veya seyahat acentaları tarafından düzenlenen turların, gezi programının, seyahat acentasının
yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürütülüp acenta
adına yönetilmesi" olarak tanımlanmaktadır (Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, 2021).