Gastronomi ve Tur Rehberliği


Çetinkaya M. Y., Yağcı K., Çetinkaya N.

Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi, Kavramlar, Araştırmalar ve Çalışma Önerileri, Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.390-405, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.390-405
  • Editörler: Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomi; tarihsel gelişme sürecinde yiyecek ve içecek ürünlerinin geçmişten günümüze kadar tüm karakteristik niteliklerinin kapsamlı bir şekilde öğrenilmesi, uygulamaya konulması ve bu bağlamda günümüz şartlarına uyarlamak için geliştirilmesine yönelik tüm faaliyetleri kapsayan, hem sanatsal hem de bilimsel öğelere katkı yapan bir bilim dalı olarak adlandırılmaktadır (Eren, 2020: 229; Canbolat, Keleş ve Akbaş, 2016: 76). Literatürde gastronominin anlaşılmasına yönelik ilk kapsamlı araştırmayı yapan Jean Anthelme BrillatSavarin’e (1971), göre gastronomi; temel amacı insanların en iyi yiyecekleri tüketerek mümkün olan en iyi şekilde sağlıklı bir ömür sürmesi olan, tükettikleri tüm yiyecek ve içecekleri anlamalarını sağlayan ve buna yönelik elde ettikleri bilgi birikimi şeklindedir. İnsanoğlunun beslenmesiyle alakalı tüm disiplinleri kapsayan ve sistematik bir şekilde inceleyen bir sentez bilimi olarak kabul gören gastronomi Türk Dil Kurumu tarafından" yemeği iyi yeme merakı; sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi" şeklinde tanımlamaktadır (TDK, 2021). Tur rehberliği ise; "seyahat acentacılığı faaliyeti niteliğinde olmamak kaydıyla kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil kullanılarak ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesini veya seyahat acentaları tarafından düzenlenen turların, gezi programının, seyahat acentasının yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürütülüp acenta adına yönetilmesi" olarak tanımlanmaktadır (Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, 2021).