ERZURUM İLİ SU KAYNAKLARININ BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ POTANSİYELİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Fakıoğlu Ö., Arslan H., Zencir Tanır Ö.

20.Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 24 - 26 Eylül 2019, ss.81

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.81
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Erzurum, Aras, Çoruh ve Fırat havzaları içerisinde yer alması nedeni ile tatlı su potansiyelinin yüksek olduğu bir ildir. Ayrıca rakımın yüksek olması nedeniyle de suları soğuk ve sanayileşme ve yerleşim alanlarının az olması ile özellikle alabalık yetiştiriciliği için uygun sulara sahip olması beklenmektedir. Ancak bölgede yürütülen bazı tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile kaynakların debilerinin yüksek olması sebebiyle kurulan hidroelektrik santralleri her geçen gün Erzurum’daki suların kalitesini olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır. Bu çalışmamızda il içerisinde farklı ilçelerden gelen kaynak sularının balık yetiştiriciliği için uygunluğu araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı noktadan alınan su örneklerinde bazı su kalite parametreleri incelenmiştir. Su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, elektrik iletkenliği değerleri yerinde ölçülmüştür. Toplam fosfor (TP), amonyak-azotu (NH3-N), nitrit-azotu (NO2-N), nitrat-azotu (NO3-N) değerleri APHA 1998’e bildirilen kurallara göre analizi yapılmıştır. Erzurum İli’nden örneklenen sularda yapılan analizlerde elde edilen bulgular su kaynaklarının sadece alabalık değil aynı zamanda diğer tatlı su ürünlerinin yetiştiriciliği için de uygun olduğu ve yapılan baraj ve göletlerin de kafes balıkçılığı açısından değerlendirilmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Potansiyelin bu denli yüksek olduğu yerlerin daha etkin kullanılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.