Van İli İpekyolu İlçesinde Hanelerin Balık Tüketim Yapısı ve Tercihleri


Creative Commons License

Terin S., Keskin A., Terin M.

ISPEC III. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2019, ss.1-9

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-9
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Balıketi sindiriminin kolay olması, yüksek protein ve yağ içermesi (Omega 3) bunun yanı sıra taşıdığı vitamin ve mineral maddeler ile diyetik özellikteki düşük enerjisi nedeniyle yeterli ve sağlıklı beslenmede oldukça önemlidir. Bu nedenle uzmanlar tarafından haftada en az iki kez balık tüketilmesi önerilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, Van ili İpekyolu ilçesinde hanelerin balık tüketim yapısı ve tercihlerini belirlemektir. Araştırmanın ana materyalini, Van ili İpekyolu ilçesinde ikamet eden ve oransal örnekleme yöntemiyle belirlenen 182 haneden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, ankete katılanların %35,2’si kadın, %69,8’i evli, %31,3’ü lise mezunu, %30,8’i kiracı ve %53,3’ünün apartman dairesinde yaşadığı belirlenmiştir. Araştırmada hanelerin %92,9’unun balık tükettiği ve %7,1’inin balık tüketmediği tespit edilmiş olup balık tüketenlerin %30,8’inin haftada bir balık tükettikleri belirlenmiştir. Hanelerin %60,4’ü tükettikleri balık miktarını yeterli bulurken %39,6’sı tüketilen balık miktarının yeterli olmadığını düşünmektedir. Hanelerin balığı en çok kış mevsiminde ve taze olarak tüketmeyi tercih ettiği ve en çok tercih edilen balığın sırasıyla hamsi, inci kefali ve alabalık olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Van ili İpekyolu ilçesinde hanelerin balık tüketim yapısının bölgede ve Türkiye’de yapılan çalışmalarla benzerlik gösterdiği ancak kişi başına düşen balık tüketim miktarının Türkiye ve bölge ortalamasına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kişi başına düşen balık tüketiminin yüksek olmasının en önemli nedeni Van Gölü’nde yaşayan ve Türkiye'nin iç su balık üretiminin 2017 yılı itibariyle %30.58'ini oluşturan İnci Kefali balığının haneler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor olmasıdır.  

Fish meat is easy to digest, high protein and fat content (Omega 3), as well as the vitamins and minerals it carries with the low energy of dietary properties is very important for adequate and healthy diet. For this reason, it is recommended by experts to eat fish at least twice a week. The aim of this study is to determine the fish consumption structure and preferences of households in İpekyolu district of Van province. The main material of the research consists of survey data collected from 182 households, which are determined by proportional sampling method. According to the results, 35.2% of the respondents were women, 69.8% were married, 31.3% were high school graduates, 30.8% were tenants and 53.3% lived in apartments. 92.9% of the households consume fish and 7.1% do not consume fish, and 30.8% of the households consume fish once a week. While 60.4% of the households find the amount of fish they consume sufficient, 39.6% think that the amount of fish consumed is not sufficient. It was determined that the households preferred to consume the fish in winter and freshly, and the most preferred fish was anchovy, pearl mullet and trout respectively. According to the results, Van was determined that province İpekyolu district households fish consumption structure in the region, and similar to the study done in Turkey, but fish consumption per person is high for Turkey and of average. The most important reason of the fact that the falling fish consumption per capita living in Lake Van is Turkey's inland fish production of constituting 30.58% as of 2017 Pearl Mullet fish that is highly preferred by the households.