ISPEC III. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2019, ss.1-9
Balıketi sindiriminin kolay olması,
yüksek protein ve yağ içermesi (Omega 3) bunun yanı sıra taşıdığı vitamin ve
mineral maddeler ile diyetik özellikteki düşük enerjisi nedeniyle yeterli ve
sağlıklı beslenmede oldukça önemlidir. Bu nedenle uzmanlar tarafından haftada
en az iki kez balık tüketilmesi önerilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın
amacı, Van ili İpekyolu ilçesinde hanelerin balık tüketim yapısı ve
tercihlerini belirlemektir. Araştırmanın ana materyalini, Van ili İpekyolu
ilçesinde ikamet eden ve oransal örnekleme yöntemiyle
belirlenen 182 haneden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına
göre, ankete katılanların %35,2’si kadın, %69,8’i evli, %31,3’ü lise mezunu,
%30,8’i kiracı ve %53,3’ünün apartman dairesinde yaşadığı belirlenmiştir.
Araştırmada hanelerin %92,9’unun balık tükettiği ve %7,1’inin balık tüketmediği
tespit edilmiş olup balık tüketenlerin %30,8’inin haftada bir balık
tükettikleri belirlenmiştir. Hanelerin %60,4’ü tükettikleri balık miktarını
yeterli bulurken %39,6’sı tüketilen balık miktarının yeterli olmadığını
düşünmektedir. Hanelerin balığı en çok kış mevsiminde ve taze olarak tüketmeyi
tercih ettiği ve en çok tercih edilen balığın sırasıyla hamsi, inci kefali ve
alabalık olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Van ili İpekyolu
ilçesinde hanelerin balık tüketim yapısının bölgede ve Türkiye’de yapılan
çalışmalarla benzerlik gösterdiği ancak kişi başına düşen balık tüketim miktarının
Türkiye ve bölge ortalamasına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kişi başına
düşen balık tüketiminin yüksek olmasının en önemli nedeni Van Gölü’nde yaşayan
ve Türkiye'nin iç su balık üretiminin 2017 yılı
itibariyle %30.58'ini oluşturan İnci Kefali balığının haneler tarafından
oldukça fazla tercih ediliyor olmasıdır.
Fish meat is easy to digest, high protein and fat
content (Omega 3), as well as the vitamins and minerals it carries with the low
energy of dietary properties is very important for adequate and healthy diet.
For this reason, it is recommended by experts to eat fish at least twice a
week. The aim of this study is to determine the fish consumption structure and
preferences of households in İpekyolu district of Van province. The main
material of the research consists of survey data collected from 182 households,
which are determined by proportional sampling method. According to the results,
35.2% of the respondents were women, 69.8% were married, 31.3% were high school
graduates, 30.8% were tenants and 53.3% lived in apartments. 92.9% of the
households consume fish and 7.1% do not consume fish, and 30.8% of the
households consume fish once a week. While 60.4% of the households find the
amount of fish they consume sufficient, 39.6% think that the amount of fish
consumed is not sufficient. It was determined that the households preferred to
consume the fish in winter and freshly, and the most preferred fish was
anchovy, pearl mullet and trout respectively. According to the results, Van was
determined that province İpekyolu district households fish consumption
structure in the region, and similar to the study done in Turkey, but fish consumption
per person is high for Turkey and of average. The most important reason of the
fact that the falling fish consumption per capita living in Lake Van is
Turkey's inland fish production of constituting 30.58% as of 2017 Pearl Mullet
fish that is highly preferred by the households.