SOSYAL BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER ALANINDA ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR XIX, Nedim Sarıgüzel, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.119-153, 2022
Dünya genelinde yaşanan küreselleşme ile birlikte yeni yaşam şartları
ortaya çıkmıştır. Başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere insan yaşamında
sosyal ve çevresel birçok olumlu veya olumsuz değişimler de günden güne artış
göstermektedir. Gıda ürünlerine karşı kalite ve özellikle güven endişesini her
geçen gün daha fazla hisseden tüketiciler, yöresel veya bölgesel ürünlere yönelik
olan taleplerini bu sebeple arttırmaktadır. Dolayısıyla tüketicilerin taleplerinin
yerel ürünlere yönelmesi, tükettiği ürünler hakkında tazelik, doğallık ile birlikte
daha fazla bilgi isteği bu ürünlere yönelik yeni üretim, satış ve koruma yöntemleri
geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Dünya genelinde kabul gören bu koruma
yöntemlerinden en önemlisi olduğu düşünülen ise “Coğrafi İşaret (Cİ)” sistemidir.
Sınai mülkiyet haklarından birisi olarak belirtilen bu tescil ve koruma sisteminin
diğer mülkiyet haklarından farklılığı ve önemi ise tek bir üreticiyi değil yöresel veya
bölgesel olarak ürünü üreten tüm üreticileri korumasıdır. Dolayısıyla kolektifliği
yani birlikteliği tesis eden koruma hakkı, bir veya birkaç kişiye sağlanmamakta olup
tüm ürün üreticilerini sürece dahil edebilmektedir.