KOYUN SÜTÜ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKLAŞIMLAR: ÇEVRESEL ETKİ VE BESİN DEĞERİ DENGESİ


Creative Commons License

Dağdelen Türkyılmaz Ü.

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İNCELEME, UYGULAMA VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ, Doğan Türkyılmaz,Ülkü Dağdelen, Editör, Efe Akademi Yayıncılık, İstanbul, ss.121-135, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Efe Akademi Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.121-135
  • Editörler: Doğan Türkyılmaz,Ülkü Dağdelen, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknoloji ve bilimin her gün gelişerek devam ettiği dünyamızda ortaya çıkan uluslararası çekişmeler çeşitli sosyo-ekonomik problemlere sebep olmaktadır. Bu problemler henüz gelişmemiş ve hali hazırda gelişmekte olan ülkelerde gıda teminini zorlaştırmaktadır (Aydoğan, 2022). 2020 yılının başlarında 7.8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılına kadar %25 artarak 5.5 milyara ulaşacağı öngörülmektedir (Anonim, 2023a). Artan nüfus, çevresel kirlilik, fakirlik ve barış küresel çapta dünyayı etkisine alan 4 temel sorun olarak adlandırılmış ve 4P (4P; Population, Poverty, Pollution, Peace) ile nitelendirilmiştir. Günümüzde 4P sorununa ek olarak protein yetersizliği (protein insufficiency) de ortaya atılan diğer bir sorun olarak adlandırılmış ve bu sorun artık 5P olarak güncellenmiştir (Güneş & Turmuş, 2020). FAO tarafından 2021 yılında yayınlanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu” raporuna göre hızla artan dünya nüfusundan dolayı bu gün 690 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığı ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın 840 milyona ulaşacağı bildirilmiştir (FAO, 2021). Hayvansal orjinli gıdaların günlük tüketilmesi gereken öncelikli gıdalar olduğu ve ergin bir canlının günlük en az 70 – 80 g/gün proteine ihtiyaç duyduğu bildirilmiştir (Demirci, 1982). İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu hayvansal orjinli gıdaların beslenme açısından oldukça önemli bir yerinin olduğu bildirilmiştir (Yavuz & Dilek, 2019).