Yerli Ziyaretçilerin Yerel Yemek Deneyimleri; Çok Boyutlu Yaklaşım (Duyusal, Entelektüel, Davranışsal)


Akoğul E.

24. Ulusal Turizm Kongresi, Kastamonu, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2024, ss.87-100

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kastamonu
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.87-100
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmanın temel amacı yerli ziyaretçilerin Erzurum'da yaşadıkları yerel yemek deneyimlerini

zenginleştirilmiş bir yaklaşımla incelemektir. Diğer bir ifadeyle çalışma yerli ziyaretçilerin duyusal,

entelektüel ve davranışsal yemek deneyimlerinin yiyecek destinasyon imajı, deneyim memnuniyeti ve

tekrar ziyaret niyetleri üzerindeki etkilerini incelemeye çalışmaktadır. Veriler web tabanlı anketler

aracılığıyla Mayıs-Temmuz 2024 tarihleri arasında kolay örnekleme yöntemiyle toplanmış ve

kullanılabilir 256 veri elde edilmiştir. Verilerin analizinde “Kısmi En Küçük Kareler Yöntemi Yapısal

Eşitlik Modellemesi” yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma bulguları duyusal, entelektüel ve davranışsal

yemek deneyiminin, yiyecek imajını ve deneyim memnuniyetini önemli derecede yordandığını

göstermektedir. Ayrıca yiyecek imajı ve deneyim memnuniyetinin yerli ziyaretçilerin tekrar ziyaret

etme niyetlerini pozitif olarak güçlü şekilde etkilediği tespit edilmiştir.