Kafkasya Üniversiteler Birliği Uluslararası Ağrı Sosyal Bilimler Kongresi, Ağrı, Türkiye, 25 - 27 Eylül 2013, ss.561-567
Türkiye doğal kaynaklar ve ekolojik koşullar bakımından hayvancılığa oldukça elverişlidir. Tarım sektörü
içerisinde yer alan hayvancılık sektörünün üretim içerisindeki payı %50’nin üzerindedir. Özellikle NUTS I bölge
düzeyinde yer alan, iklim ve bölge şartları açısından hayvancılığın mukayeseli üstünlüğe sahip olarak yapıldığı
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde hayvan varlığının %14’lük kısmını oluşturan Ağrı ili bölge içerisinde en fazla
hayvan varlığına sahip üçüncü ildir. Ancak Ağrı ilinde hayvancılık ekstansif yani geleneksel şartlarla yapılmakta,
bu durumda hayvancılıkta ihtisaslaşmayı azalmakta olup üreticilerin karlı bir sektör oluşturma ve piyasa için
üretimde bulunmak yerine, ev içi tüketime yönelik üretimde bulunmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu problem ancak
bilinçli bir üretim yapmakla çözüme ulaşabilmektedir. Bunun içinde üreticilere hayvancılık konusunda verilecek
eğitimler, üreticilerin hayvancılık konusunda daha bilinçli olmalarında, daha ihtisaslaşmış işletmelerin
oluşmasında ve işletmelerin daha modern ve karlı işletmelere dönüşmesinde anahtar rol oynayacağı aşikardır
Bu kapsamda araştırma, Ağrı ilinde üreticilerin hayvancılık konusunda eğitimlere katılma istekleri üzerinde etkili
olan faktörlerin belirlenmesi açısından yapılan ilk çalışmadır. Araştırma materyali, Ağrı ilinde basit tesadüfi
örnekleme yöntemiyle belirlenmiş kişilerle yüz yüze yapılan 85 adet anket çalışmasından elde edilmiştir. Elde
edilen veriler belirli bir kodlama dahilinde LİMDEP paket programına yüklenmek suretiyle üreticilerin
hayvancılık ile ilgili eğitimlere katılmalarında etkili olan faktörler belirlenmiş olup eğitimlere katılımların
artırılmasında, eğitimlerin destekleme kapsamına alınmasının ve verilecek eğitimlerin çeşitli organizasyonlarla
daha cazip hale getirilmesinin önemli olacağı düşünülmektedir.