1.ULUSAL BİTKİ FİZYOLOJİSİ SEMPOZYUMU, Erzurum, Türkiye, 1 - 04 Eylül 2015, ss.26
Bu çalışmada tuza dayanıklı bitkilerin kök rizosferinden izole edilen Halomonas sp. izolatının tuz stresine maruz kalmış mısır (Zea mays cv.Hido) bitkisinin antioksidan sistem üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada tuzlu topraklarda yabani olarak gelişen bitki kök örnekleri uygun koşullarda laboratuvara getirilmiştir. Bitki kök rizosferinden birçok bakteri izole edilmiş ve bunlardan Halomonas sp., izolatı bu çalışmada kullanılmıştır. İzolatın tür teşhisi belirlenme aşamasındadır. Bakterinin mısır tohumlarına inokulasyonu için, saflaştırılmış izolat 100 ml TSB’de (Tryptic Soy Broth) 24 saat bir çalkalayıcıda inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra bakteri solüsyonu santrifüjlenmiş ve elde edilen bakteri peletinden 108 CFU/ml olacak şekilde bir bakteri solüsyonu hazırlanmıştır. Bu solüsyon mısır tohumlarına bakteri inokulasyonu için kullanılmıştır. Steril edilmiş mısır tohumları hazırlanan bakteri solüsyonu içerisinde 8 saat şişmeye bırakılmıştır. Bakteri inokulasyonu yapılmış ve yapılmamış mısır tohumları uygun saksılara ekilmiş ve gelişen fideler 4 farklı tuz konsantrasyonunda (0, 75, 150, 250 mM) 15 gün boyunca 22/25 0C’de sıcaklıkta bir bitki kabininde büyütülmüştür. Hasat sonrası bitki yapraklarında lipid peroksidasyonu (MDA), hidrojen peroksit (H2O2) ve süperoksit anyonu (O2∙-) seviyeleri ölçülmüştür. Yine aynı bitki yapraklarında katalaz (CAT), peroksidaz (POX), süperoksit dismutaz (SOD) ve askorbat peroksidaz (APX) aktiviteleri belirlenmiştir. Tek başına tuz uygulamaları, yapraklarda H2O2, O2∙- ve MDA seviyelerini artırarak oksidatif strese neden olmuştur. Ancak çalışılan bakteri izolatı tuzlu koşullarda tuzun neden olduğu bu olumsuz etkiyi kontrollerine göre azaltmıştır. Ayrıca bakteri izolatı uygulanmış fidelerde, kontrolleri ile kıyaslandığında çalışılan antioksidan enzim aktiviteleri genelde artmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Tuz Gölü yabani halofit bitkilerin kök rizosferinden izole edilen halotolerant Halomonas sp. izolatı mısır bitkisinde tuzun sebep olduğu oksidatif hasarı azaltarak tuz stresi toleransını artırabileceği ileri sürülmüş ve halotolerant Halomonas sp. izolatının bitki büyümesini uyaran bakteriler (PGPR) grubunda değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.