Kültürel Değişim ve Dönüşüm Sürecinde Bir Gelenek: Çeyiz Yazma


Atnur G.

International Congress on Social Sciences (INCSOS VII) Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Baku, Azerbaycan, 2 - 04 Mart 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Baku
  • Basıldığı Ülke: Azerbaycan
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kültürel Değişim ve Dönüşüm Sürecinde Bir Gelenek: Çeyiz Yazma

Kültürel hayat, doğal şartlar, göçler, savaşlar ve seyahatler gibi sebeplerle ilk çağlardan itibaren değişim ve dönüşüm geçirmiştir. Sanayileşme ile başlayan dönem bu süreci hızlandırmış, teknolojinin insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olması ise özellikle halk kültüründe sadece değişim ve dönüşümün değil, yok oluşun da önünü açmıştır.

Türk halk kültüründe önemli bir yere sahip olan evlilik törenleri, kültürel değişimin ve dönüşümün en ciddi boyutta yaşandığı alanlardan biridir. Evlilik törenleri geçmişten beri içinde birçok geleneği barındırmaktadır. Evlilik törenlerindeki en önemli unsurlardan biri her dönemde gelinin çeyizidir. “Kız beşikte çeyiz sandıkta” ilkesi ile kız tarafı tarafından bin bir emekle hazırlanan çeyiz, düğün öncesinde özel bir törenle yazılarak boşanma vb. durumlara karşı kayıt altına alınmış, buna da “çeyiz yazma” adı verilmiştir.

Çeyiz yazma geleneğiyle ilgili en eski kayıtlar Osmanlı Arşivlerinde padişah kızlarına ait belgelerdir. Türkiye’de hemen her evlilikte gelenek gerçekleştirilmiş, çeyiz yazılan kâğıtlar uzun yıllar saklanmıştır. Bu belgeler, yaşanılan çağın ihtiyaçlarını, dönemin moda anlayışını yansıtması vb. bakımından kültürel değişim ve dönüşümün önemli örneklerinden biri haline gelmişlerdir.

Bu bildiride çeyiz yazma geleneği, çeyiz belgeleri, kültürel değişim ve dönüşüm çerçevesinde ele alınacaktır.