Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.1-2
Fonksiyonel gıdaların, insan sağlığı
üzerindeki olumlu etkileri ve yaşam kalitesinin sağlıklı bir şekilde
artmasında rol oynaması, bu ürünlere karşı olan talebi arttırmaktadır. Bununla
birlikte
gıdalardaki
fonksiyonel içeriği zenginleştiren doğal tatlandırıcı ve renklendiriciler
üzerine
yapılan
çalışmalar yoğunluk kazanmaktadır. Fonksiyonel gıdalar için küresel pazara bakıldığında
süt ve süt ürünlerinin payı yüksektir. Liyofilize edilmiş yoğurt, yüksek besin
değeri ve içerdiği
potasyum, fosfor, kalsiyum gibi sağlıklı bireylerin gelişimine katkı sağlayan mineraller
nedeniyle uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir gıdadır. Kurutulmuş yoğurt
besin değerini
kaybetmeden yıllarca saklanabilmesi onu önemli bir süt ürünü yapmaktadır.
Yoğurt ürünleri her gün milyonlarca
insan tarafından tüketilmektedir. Tüketicilerin çeşitli bitkisel
hammaddelerle zenginleştirilmiş yoğurt atıştırmalıklarına yönelik önceliği her
geçen yıl artmaktadır. Yeni bir ürün oluşturmak için içerikleri sağlık yararları
ile birleştirmeye yönelik son trendin yanı sıra yaban mersini ve kurutulmuş yoğurdu birleştirme
fikri, her iki bileşenin birleşerek sağlığa yararlı etkilerini sergileyen yeni
bir atıştırmalık
elde etmek için bir araç olarak ön görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın
amacı, yaban mersini
konsantresi ilavesiyle dondurularak kurutulmuş yoğurt damlacıkları hazırlamak ve bu
hammaddenin kurutulmuş yoğurt üzerindeki fenolik bileşimini LC-MS cihazı ile belirlemektir.