Liyofilize Yoğurt Atıştırmalıklarının Fenolik Bileşiminin LC-MS Cihazı Kullanı larak Belirlenmesi


Creative Commons License

Çiftçi E., Şengül M., Gürbüz Z., Ürkek B.

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Fonksiyonel gıdaların, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ve yaşam kalitesinin sağlıklı bir şekilde artmasında rol oynaması, bu ürünlere karşı olan talebi arttırmaktadır. Bununla birlikte gıdalardaki fonksiyonel içeriği zenginleştiren doğal tatlandırıcı ve renklendiriciler üzerine yapılan çalışmalar yoğunluk kazanmaktadır. Fonksiyonel gıdalar için küresel pazara bakıldığında süt ve süt ürünlerinin payı yüksektir. Liyofilize edilmiş yoğurt, yüksek besin değeri ve içerdiği potasyum, fosfor, kalsiyum gibi sağlıklı bireylerin gelişimine katkı sağlayan mineraller nedeniyle uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir gıdadır. Kurutulmuş yoğurt besin değerini kaybetmeden yıllarca saklanabilmesi onu önemli bir süt ürünü yapmaktadır.

Yoğurt ürünleri her gün milyonlarca insan tarafından tüketilmektedir. Tüketicilerin çeşitli bitkisel hammaddelerle zenginleştirilmiş yoğurt atıştırmalıklarına yönelik önceliği her geçen yıl artmaktadır. Yeni bir ürün oluşturmak için içerikleri sağlık yararları ile birleştirmeye yönelik son trendin yanı sıra  yaban mersini ve kurutulmuş yoğurdu birleştirme fikri, her iki bileşenin birleşerek sağlığa yararlı etkilerini sergileyen yeni bir atıştırmalık elde etmek için bir araç olarak ön görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, yaban mersini konsantresi ilavesiyle dondurularak kurutulmuş yoğurt damlacıkları hazırlamak ve bu hammaddenin kurutulmuş yoğurt üzerindeki fenolik bileşimini LC-MS cihazı ile belirlemektir.