Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde Beslenme


Creative Commons License

Yayla A., Özer N., Karaman Özlü Z.

Yoğun Bakım Hemşireliği, Nadiye ÖZER, Editör, Creative Commons, Ankara, ss.16-26, 2019

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: Creative Commons
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.16-26
  • Editörler: Nadiye ÖZER, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Cerrahi yoğun bakım hastalarında yara iyileşmesinin hızlanması, hastanede kalış süresinin kısalması ve maliyetlerin düşürülmesi için; beslenme ile ilgili güncel yaklaşımların bilinmesi, bes- lenmenin değerlendirilmesi, beslenme desteğinin sağlanması, beslenme desteği uygulama yöntem- lerinin belirlenmesi, beslenme yetersizliğine yol açan nedenlerin saptanması, beslenme desteğinde hemşirenin rollerinin önemsenmesi ve beslenme yönetimine ışık tutması amacıyla bu alanda yapı- lan çalışmaların takip edilmesi gereklidir. Ameliyat sonrası cerrahi yoğun bakımda enerji ihtiyacını karşılamak ve yara iyileşmesini kolaylaştırmak için ameliyat öncesi dönemde açlık süreleri ESPEN (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition- Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği) kılavuzlarında belirtildiği şekilde olmalıdır. Cerrahi yoğun bakım ünitesi (CYBÜ)’nde has- tanın beslenme durumu değerlendirilerek; yetersiz beslenme erken tanınabilir veya önlenebilir ve uygun beslenme tedavisi planlanabilir. Günümüzde beslenme destek tedavisi, yoğun bakım hasta- larında tedavinin ayrılmaz parçasıdır. CYBÜ’ de beslenme desteğinin şekli hastanın durumuna bağ- lıdır. CYBÜ’ de beslenme destek tedavilerine bağlı bazı komplikasyonlar da ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar beslenmenin kesintiye uğramasına ve beslenme yetersizliğine yol açabilmektedir. Cerrahi yoğun bakım hastası için belirlenmiş beslenme programının ve bu programa bağlı gelişebi- lecek komplikasyonların yönetiminden yoğun bakım hemşireleri sorumludur. Bu derleme ile cer- rahi yoğun bakım hastalarında iyileşme sürecini etkileyen değişkenlerden biri olan beslenme gereksiniminin önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Beslenme; cerrahi yoğun bakım; enteral; parenteral

 In order to speed up the wound healing, facilitate early discharge and reduce hospital costs for patients in the intensive surgical care, the studies conducted in this field should be followed to keep abreast of current approaches to nutrition, evaluate nutrition, provide nutritional support, determine methods of implementing nutritional support, identify the causes of malnutrition, em- phasize the role of nurses in nutritional support, and shed light on nutrition management. The pre- operative fasting periods should be as specified in the guidelines of ESPEN (the European Society of Parenteral and Enteral Nutrition) in order to meet the energy need of patients in the surgical in- tensive care in the postoperative period and facilitate the wound healing. The nutritional status of the patient is evaluated in the surgical intensive care unit (SICU) so that malnourishment can be both diagnosed early or prevented and an appropriate nutrition therapy can be planned. Today, nu- tritional support therapy is an integral part in the treatment of intensive care patients. The format of nutritional support in the SICU is dependent on the condition of the patient. Some complications related to nutritional support therapies also occur in the surgical intensive care unit. These compli- cations can lead to disruption of nutrition, and thus to malnutrition. ICU nurses are responsible for managing the nutrition program determined for the SICU patients as well as possible complications associated with program. This review aims to draw attention to the importance of the nutritional re- quirement in SICU patients that is one of variables affecting the recovery process.

Keywords: Nutrition; surgery intensive care; enteral; parenteral