II. ULUSLARARASI ARICILIK ARAŞTIRMALARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL KALKINMA STRATEJİLERİ KONGRESİ, Bingöl, Türkiye, 24 - 26 Ekim 2022, ss.51
Bal arısı (Apis mellifera) kolonilerinin bütün bir yıl boyunca verimliliğinin sürdürülebilmesi arıcılık
sektörü açısından önem arz etmektedir. Bal arısının sağlığında, arının bağırsak mikrobiyotası kilit rol
oynamaktadır. Normalde arı bağırsak mikrobiyotası Enterobacteriaceae, Alcaligenaceae,
Pseudomonadaceae, laktik asit bakterileri, mayalar, Bacillus cinsi ve çeşitli mikroorganizma gruplarını
içermektedir. Ancak besin miktarı, besin bileşimi, sıcaklık, antibiyotikler ve bazı herbisitler gibi faktörler
arı bağırsağındaki mikrobiyal çeşitliliği etkileyebilmekte ve bal arısını enfeksiyonlara karşı daha hassas
hale getirebilmektedir. Arı bağırsağına probiyotik takviyelerin yapılması, arı sağlığının iyileşmesinde ve
arı populasyonunun artmasında faydalı olmakta buna bağlı olarak bal verimi de artmaktadır. Yapılan
çeşitli araştırmalarda, bal arılarının besinlerine, bal arısının bağırsağından izole edilen çeşitli laktik asit
bakterileri, mayalar, Bacillus cinsi probiyotik mikroorganizmalar eklendiğinde olumlu sonuçlar alınmıştır.
Ticari probiyotik suşların eklendiği bazı çalışmalarda olumlu, bazılarında ise olumsuz sonuçlar
gözlenmiştir. Bu konudaki çalışmalar henüz yetersiz düzeyde olup daha fazla araştırma yapılması
gerekmektedir