Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.5, sa.2, ss.383-391, 2019 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma Erzurum İli Narman İlçesinde faaliyet gösteren sığırcılık işletmelerinin
kolostrum kullanım alışkanlıklarını ve uygulamadaki yanlışlıklarını ortaya koymak
amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 20 baş ve daha fazla süt sığırına sahip 175 işletmeden
elde edilen veriler kullanılmıştır. İşletme sahiplerinin büyük oranda (%94.9) kolostrum
kullandığı ve kolostrumun iki gün veya daha fazla süre ile verildiği tespit edilmiştir.
Kovadan veya biberonla kolostrum veren işletmelerde çoğunlukla ılık sıcaklıkta (15-30
oC) (%58) ve 6 litre verildiği (%36) bulunmuştur. Çalışmada işletmelerde görülen ishal
vakası oranı %38.29 iken, ishal vakaları ile verilen kolostrum miktarı arasında istatistiksel
olarak önemli bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak buzağılamanın akabinde
doğru zaman, miktar ve kalitede kolostrum verilmesinin önemi ve faydalarının
yetiştiricilere kavratılmasıyla buzağı kayıplarının ve diğer problemlerin önüne
geçilebileceği düşünülmektedir.