Tüketicilerin Organik Tavuk Eti için Ödeme İstekliliği: Erzurum İli Örneği.


Creative Commons License

Kadanalı E., İkikat Tümer E., Dağdemir V., Miran B.

Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, Türkiye, 28 Haziran - 01 Temmuz 2010, ss.289-292

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.289-292
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde organik tavuk eti için talep esnekliklerini tahmin etmektir. Çalışmada tüketicilerin organik tavuk eti ödeme istekliliğinin belirlenmesinde Heckman yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre aile reisinin sosyal güvencesinin olması ile tavuk eti tüketimi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca anket yapılan tüketicinin eğitim seviyesi ile tavuk eti tüketimi arasında negatif yönlü bir ilişki hesaplanmıştır. Organik tavuk eti talep esnekliği yaklaşık - 0.75 olarak hesaplanmış olup esneklik katsayısı önemli bulunmuştur. Talebin gıda harcaması esnekliği de yaklaşık olarak 0.0006 hesaplanmıştır. Tavuk eti talebi gıda harcaması artışına çok düşük düzeyde duyarlılık göstermektedir.