Bradikardi ile Seyreden Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Olgusu


Creative Commons License

Vural Z. S., Albayrak A., Alay H., Kesmez Can F., Özden K.

11. Türkiye EKMUD Bilimsel Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 3 - 07 Mayıs 2023, ss.160

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.160
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hyalomma cinsi kenelerden bulaşan, Bunyavirüs ailesinden Nairovirüs genusuna mensup KKKA virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalarda halsizlik, yorgunluk, ateş, bulantı, iştahsızlık gibi semptomların yanında; peteşi purpuralar görülüp kanamaya eğilim, dolaşım kollapsı, şok ve DİK gelişebilir. KKKA multisistemik bir hastalık olup, kardiyovasküler sistemle ilgili olarak hastalık seyrinde hipotansiyon, bradikardi ve kanamalar sonrası taşikardi görülebilir.

Olgu: Bilinen kronik bir hastalığı olmayan, 57 yaşında kadın hasta gittiği piknikte üzerine yapışan kenenin evde oğlu tarafından çıkarılmasından üç gün sonra gelişen ateş, halsizlik ve iştahsızlık şikayetleriyle acil servise başvurdu. Genel durumu orta, şuur açık, oryantasyon ve kooperasyonu tamdı; fizik muayenesinde ve sistem sorgusunda özellik yoktu. Hastanın alınan kan tetkiklerinde; beyaz küre: 6890 /mcl, hemoglobin: 12,2 g/ dl, PLT: 161.000/mcl AST: 117 U/l, ALT: 71 U/l, LDH: 310 U/l, CK: 45 U/l, INR: 1,01, CRP: 4 mg/l olarak saptandı. Hastanın öykü ve semptomlarının KKKA ile uyumlu olması üzerine hasta enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji kliniğine interne edildi. Serum fizyolojik infüzyonu, proton pompa inhibitörü ve lüzum halinde parasetamol başlandı. KKKA PCR tetkiki pozitif olarak sonuçlandı. Hastanın yatışının üçüncü gününde vital takibinde nabzının 30-40/dk olarak seyrettiği görüldü. EKG ile konfirme edilip, monitorize edilerek kardiyoloji kliniğine konsülte edildi. Önerileri ile atropin uygulandı. Aynı gün tetkiklerinde; beyaz küre: 1900/mcl, hemoglobin: 13,1 g/dl, PLT: 96.000 /mcl AST: 135 U/l, ALT: 69 U/l, LDH: 471 U/l, CK: 68 U/l olarak saptandı. Takiplerinde ara ara bradikardik seyretmeye devam etti, kardiyolojinin önerilerine uygun olarak gerektiğinde atropin uygulaması tekrarlandı. Hastanın takibinin 12. gününde, genel durumunun iyi; bradikardisi dört günlük takiplerinde görülmemiş ve laboratuvar tetkiklerinde hemogram, KCFT, INR sonuçları normal seviyelerde saptanması üzerine hasta kardiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji poliklinik kontrolü ile taburcu edildi.

Sonuç: KKKA hastalarında bradikardi nadir görülen bir semptom olsa da genelde benign seyirlidir. Hastanın kliniğinin ve laboratuvar bulgularının kötü seyretmemesi halinde bile görülebilecek bir bulgu olduğu akılda bulundurulmalıdır. Bu hastaların monitörize olarak takip edilmesi ve kardiyoloji konsültasyonları gerekebilir