31.Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, ss.296-297
Amaç: Hatalı restorasyonlar, bir dişte odontojenik enfeksiyonların oluşumuna neden olabilecek başlıca faktörler arasındadır. Bu enfeksiyonlar solunum yolu tıkanıklığı, sepsis, endokardit, perikardit, kavernöz sinüs trombozu, beyin apsesi gibi hayatı tehdit edici komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu olgu sunumunun amacı, başka bir klinikte yapılan dental restorasyon nedeniyle fossa kanina apsesine neden olan bir dişin tedavi sürecini ve 10 aylık klinik ile radyografik takip sonuçlarını sunmaktır.
Olgu Tanımlanması: 13 yaşındaki kız hastanın ateş ve kızarıklık; sol burun kenarı ve sol infraorbital bölgede şiddetli ağrı, morluk ve şişlik ile Atatürk Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil kliniğine başvurduğu öğrenilmiştir. Hastanın sol üst yan keser dişinde ağrı; ekstraoral profilde ise yüzde asimetrisi olduğu rapor edilmiştir. Şişliğin olduğu bölgede sıcaklık, hassasiyet ve palpasyonda ağrı olduğunu hisseden hastaya Fossa Canina apsesi tanısı konulduğu öğrenilmiştir. Amoksisilin 1g ve Metronidazol 500 mg IV tedavisi başlanan hastaya drenaj yapıldıktan sonra infraorbital bölgedeki kuru yara bölgesi kapatılmıştır. Hasta çocuk acil servisinden 5 gün sonra taburcu edildikten sonra Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti bölümüne başvurmuştur. Alınan radyografilerde ilgili apsenin 22 numaralı dişine başka bir klinikte yapılan hatalı restorasyon sebebiyle oluştuğu tespit edildikten sonra hastanın endodontik tedavisine başlanılmıştır. İlk seans kanal preparasyonu, sodyum hipoklorit ve serum fizyolojik irrigasyonu yapılıp kanal kurutulduktan sonra kanal içerisine kalsiyum hidroksit yerleştirilip geçici restorasyon yapıldıktan sonra 2 hafta bekletilmiştir. Ardından 2.seansa gelen hastanın endodontik tedavisi ve daimi restorasyonu bitirilmiştir. Bulgular Hastanın 1, 3, 6 ve 10 aylık klinik ve radyografik takibi yapılmış olup, herhangi bir flare-up bulgusu gözlenmemiştir ve ilgili diş asemptomatiktir.
Sonuç: Multidisipliner bir yaklaşım gerektiren Fossa Kanina apsesinin tanısının konulması ve tedavisinin en yakın zamanda başlanması, ileride gerçekleşmesi muhtemel komplikasyonların önlenmesinde oldukça önemlidir. Hasta, geçirdiği süreç dolayısıyla büyük bir tecrübe edinmiş olup artık diş hekimi kontrollerini aksatmadan gelmektedir.
Aim: Defective restorations are among the primary factors that can lead to odontogenic infections in a tooth. These infections can result in life-threatening complications such as respiratory obstruction, sepsis, endocarditis, pericarditis, cavernous sinus thrombosis, and brain abscess. The aim of this case presentation is to present the treatment process and the 10-month clinical and radiographic follow-up results of a tooth that caused the fossa canina abscess due to a dental restoration performed at another clinic.
Case Description: It was learned that a 13- year-old female patient presented to the Paediatric Emergency Clinic at Atatürk University Education and Research Hospital with fever and redness, severe pain, bruising, and swelling in the left nasal edge and left infraorbital region. The patient was reported pain in her left upper lateral incisor and facial asymmetry on the extraoral profile. The patient was diagnosed with fossa canina abscess, noting warmth, tenderness, and pain on palpation in the swollen area. Intravenous treatment with Amoxicillin 1g and Metronidazole 500 mg was initiated, and after drainage, the dry wound area in the infraorbital region was closed. The patient was discharged from the paediatric emergency service after 5 days and subsequently came to the Pediatric Dentistry Department at Atatürk University Faculty of Dentistry. Radiographs revealed that the abscess associated with tooth 22 was caused by a faulty restoration performed at another clinic. Endodontic treatment of the patient was initiated. In the first session, the root canal irrigated with sodium hypochloride and salin after canal preparation, then root canal was dried, calcium hydroxide was placed inside the canal and temporary restoration was performed. Afterwards, the endodontic treatment and permanent restoration of the patient, who came to the second session, were completed.
Results: The patient was followed up clinically and radiographically for 1, 3, 6 and 10 months, and no flare-up signs were observed and the relevant tooth was asymptomatic. Conclusion Diagnosing fossa canina abscess, which requires a multidisciplinary approach, and starting its treatment as soon as possible are very important in preventing possible complications in the future. The patient has gained a great experience due to the process that she went through and comes to the dentist without delay for her check-ups at present.