Ozon (O3) ve bitki yaşamı üzerine etkileri


ÖZER H., KARADOĞAN T.

Ekoloji Çevre Dergisi, cilt.5, sa.19, ss.27-30, 1996 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 19
  • Basım Tarihi: 1996
  • Dergi Adı: Ekoloji Çevre Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.27-30
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir. Bugün dünyada insan beslenmesi için gerekli günlük enerji miktarının % 3'ü, C vitamini ihtiyacının % 14.4'ü, B vitaminleri ihtiyacının % 5-10'u, P, Fe, Mg, Cu, I, Zn, K ihtiyacının ise sırasıyle % 4.8, 4.8, 7.7, 4.8,13.4, 2.4, 24'ü patatesten karşılanabilmekledir. Ülkemizde ise beslenme bakımından gerekli enerjiye % 5_î, proteine % 4.1. C vitaminine % 26.2, B grubu vitaminlerine % 9.8-16.4, Fe, P, Cu'a % 8.7, Mg'a % 13.9, l'a % 24,4, Zn'ya % 4.6, K'a % 45.2 oranında patales katkıda bulunmaktadır. Bu katkı oranları Hollanda, Almanya, İngiltere, Fransa gibi patatesi fazla tüketen ülkelerde daha yüksekti