Modern Yaz Olimpiyat Oyunlarında Türkiye: Sidney’den Tokyo’ya


Aydın G., Yılmaz H. H.

6. Uluslararası Akademik Spor Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2022, ss.210-211

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.210-211
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Olimpiyat Oyunları gerçekleştirilen en büyük ve en kapsamlı spor organizasyonlarıdır. Ülkeler açısından değerlendirildiğinde olimpiyatlarda başarı göstermek, hem iç hem de dış politikada bir prestij unsuru olarak görülmektedir. Bu bağlamda olimpiyatlarda kazanılan madalya sayısı oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı son 6 olimpiyatta en çok madalya kazanmış, ilk beşte yer alan ülkeler ile Türkiye’yi karşılaştırmak ve spor dallarında dağıtılan toplam madalya sayısı ile kazanılan madalya sayısını değerlendirerek başarı yüzdelerini ortaya koymaktır.

Yöntem: Bu çalışmada, 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları’ndan 2020 Tokyo’ya uzanan süreçte Türkiye’nin başarısı değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler, tarama yöntemi ve doküman incelenmesi yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler sistematik olarak sınıflandırılmış, sonrasında frekans analizi ile yüzdelik oranlar gösterilmiştir.

Bulgular: Toplam madalya sayısını artırmak ve ilk beş içinde yer almak için kazanılan olimpiyat kotasının artırılması gerektiği belirlenmiştir. Bazı spor dallarında diğerlerine oranla dağıtılan madalya sayısının daha fazla olduğu görülmüştür. Buna bağlı olarak bu sınıfa giren spor dallarında madalya kazanma şansı daha yüksektir. Yüzme (153 madalya) ve atletizm (144 madalya) olimpiyatlarda en çok madalya verilen spor dalları arasında olduğu saptanmıştır.

Sonuçlar: Türkiye’nin sporcu katılım yüzdesi (kota) ilk 5’te yer alan ülkelere göre oldukça düşüktür (en yüksek sporcu katılım yüzdesi: %1.08-2012 Londra). Buna bağlı olarak sporcu başarı yüzdesi de düşüktür (en yüksek başarı yüzdesi: %15.15-2004 Atina). Olimpiyatlarda en çok madalya dağıtılan yüzme ve atletizmde Türkiye’nin olimpiyat tarihi boyunca elde etmiş olduğu madalya sayısı yüzmede sıfır, atletizmde ise üçtür.

Anahtar Kelimeler: Yaz Olimpiyat Oyunları, Madalya Sayısı, Kota.

Introduction and Purpose: The Olympic Games are the largest and most comprehensive sports events held. When evaluated in terms of countries, being successful in the Olympics is seen as a prestige element in both domestic and foreign policy. In this context, the number of medals won in the Olympics is very important. The aim of this study is to compare the top five countries that won the most medals in the last six Olympics, with Turkey, and to reveal the success percentages by evaluating the total number of medals distributed in sports branches and the number of medals won.

Methods: In this study, Turkey's success in the process from the 2000 Sydney Olympic Games to 2020 Tokyo has been evaluated. The data used in the study were obtained by scanning method and document analysis. The data obtained were classified systematically, and then the percentages were shown by applying frequency analysis.

Findings: It has been determined that the Olympic quota should be increased in order to increase the total number of medals and to be in the top five. In addition, it has been observed that the number of medals distributed in some sports branches is higher than in others. Accordingly, the chances of winning a medal are higher in sports that fall into this class. It has been determined that swimming (153 medals) and athletics (144 medals) are among the sports branches with the most medals in the Olympics.

Results: Turkey's athlete participation percentage (quota) is quite low compared to the top 5 countries (highest athlete participation percentage: 1.08%-2012 London). Accordingly, the percentage of success of the athlete is also low (the highest percentage of success: 15.15-2004 Athens). In swimming and athletics, where the most medals were distributed in the Olympics, the number of medals that Turkey has achieved throughout the Olympic history is zero in swimming and three in athletics.

Keywords: Summer Olympic Games, Number of Medals, Quota.