1 th INTERNATIONAL IZMIR CONGRESS ON LIFE, ENGINEERING, AND APPLIED SCIENCES, İzmir, Türkiye, 29 - 31 Temmuz 2023, ss.236-244
Araştırmada sucuktan izole edilen Pediococcus
acidilactici S147b ve Lactiplantibacillus
plantarum S91 suşlarının ısıl işlem görmüş sucuk üretiminde Listeria monocytogenes’in davranışına
etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla iki ısıl işlem görmüş sucuk
hamuru hazırlanmış ve sırasıyla P. acidilactici S147b ve L. plantarum
S91 ile inoküle edilmiştir. Laktik asit bakteri inoküle edilmeyen ısıl işlem
görmüş sucuk hamuru ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Her bir sucuk
hamuru 104 kob/g düzeyinde L.
monocytogenes ile kontamine edilmiştir. Dolumdan sonra gruplara
fermantasyon (24°C’de 24 saat), ısıl işlem (68°C’lik iç sıcaklık) ve kurutma (18°C'de 3 gün) işlemleri
uygulanmıştır. Hamurdan ve üretim aşamalarından alınan örnekler, mikrobiyolojik
(L. monocytogenes, laktik asit
bakteri, Micrococcus/Staphylococcus,
Enterobacteriaceae ve maya-küf) analizlere tabi tutulmuştur. Ayrıca örneklerin
pH ve su aktivitesi değerleri de belirlenmiştir. Araştırma şansa bağlı tam
bloklar deneme planına göre iki tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Fermantasyon sırasında kontrol
grubunda L. monocytogenes sayısında 1
logaritmik birimlik bir artış gözlenmiştir. Buna karşın P. acidilactici
S147b ve L. plantarum S91 içeren gruplarda bu aşamada L. monocytogenes gelişme
gösterememiştir. Isıl işlemden sonra tüm gruplarda L. monocytogenes sayısı saptanabilir sınırın altına düşmüş ve
hiçbir örnekte L. monocytogenes tespit
edilememiştir. Yerel suşların varlığında (P. acidilactici S147b veya L.
plantarum S91) fermentasyondan sonra pH değeri 5.0’in altına düşmüştür.
Isıl işlemden sonra tüm gruplarda laktik asit bakteri ve Micrococcus/Staphylococcus
sayısında önemli redüksiyonlar gerçekleşmiştir. Maya ve küf sayı ise bu aşamada
tüm gruplarda saptanabilir sınırın altında (<2 log kob/g) bulunmuştur.
Kurutma sonunda kontrol grubunda P. acidilactici S147b and L.
plantarum S91 içeren gruplara göre daha yüksek su aktivitesi değeri
gözlenmiştir.
Anahtar
Kelimeler: L. monocytogenes, ısıl işlem görmüş sucuk, yerel starter kültür
In this study, it was aimed to
determine the effects of Pediococcus
acidilactici S147b and Lactiplantibacillus
plantarum S91 strains isolated from sucuk on the behavior of Listeria monocytogenes in the production
of heat treated sucuk. For this purpose, two heat-treated sucuk doughs were
prepared and inoculated with P.
acidilactici S147b and L. plantarum
S91, respectively. Heat treated sausage dough without lactic acid bacteria was
considered as the control group. Each sausage dough was contaminated with 104
cfu/g L. monocytogenes. After
filling, fermentation (24 hours at 24°C), heat treatment (68°C internal
temperature) and drying (3 days at 18°C) were applied to the groups. Samples
taken from the dough and production stages were subjected to microbiological (L. monocytogenes, lactic acid bacteria, Micrococcus/Staphylococcus,
Enterobacteriaceae and yeast-mold) analysis. In addition, pH and water activity
values of the samples were determined. The study was carried out in two
replications according to the randomized complete block design.
During fermentation, an increase of
1 logarithmic unit was observed in the number of L. monocytogenes in the control group. On the other hand, L. monocytogenes could not grow at this
stage in groups containing P.
acidilactici S147b and L. plantarum
S91. After the heat treatment, the number of L. monocytogenes in all groups decreased below the detectable limit
and L. monocytogenes could not be
detected in any of the samples. In the presence of autochthonous strains (P.
acidilactici S147b or L. plantarum
S91), the pH value decreased below 5.0 after fermentation. After the heat
treatment, a significant reduction in the number of lactic acid bacteria and Micrococcus/Staphylococcus was observed
in all groups. At this stage, the number of yeasts and molds in all groups was
below the detection limit (<2 log cfu/g). At the end of drying, a higher
water activity value was determined in the control group than in the groups
containing P. acidilactici S147b and L. plantarum S91.
Keywords: L. monocytogenes, heat treated sucuk, autochthonous
starter culture