Sınıf III Hastalarında Ortognatik Cerrahiden Sonra Kondil Pozisyonuve Eklem Boslugunda Meydana Gelen Degisimlerin Üç BoyutluIncelenmesi


Yaşar A., Kılıç N.

16. ULUSLARARASITÜRK ORTODONTI DERNEGI SEMPOZYUMU, Muğla, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2019

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Bu çalışmanın amacışiddetli Sınıf III dentofasiyal deformitesi bulunan hastalarda çift çene ortognatik cerrahisinden (Le Fort I osteotomi ve Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomisi) sonra kondil hacmi ve kondiler asimetride meydana gelen değişimlerin incelenmesidir.

GEREÇ-YÖNTEM: Bu çalışmaya şiddetli Sınıf III deformitesi olup, çift çene ortognatik cerrahi uygulanmış 26 erişkin hasta (8 erkek ve 18 kadın) dahil edildi. Hastalardan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kayıtları cerrahi öncesi ve cerrahiden 6-12 ay sonra alındı. KIBT kayıtlarının DICOM görüntüleri Dolphin Imaging Version 11.95 yazılımı (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, Calif) kullanılarak kondil hacmi ve kondiler asimetri üç boyutlu olarak değerlendirildi. Parametrelerin normal dağılım gösterip göstermemesine göre ‘paired t test’ veya ‘Wilcoxon signed rank test’ uygulanarak istatistiksel analiz yapıldı.

BULGULAR: Ortognatik cerrahiden sonra her iki kondil hacminde ve kondil yüksekliğinde istatistiksel olarak önemli azalmalar bulunmuştur. Kondiler asimetride ise istatistiksel olarak önemli bir değişiklik görülmemiştir.

SONUÇ: Bulgularımız Sınıf III deformiteli hastalarda ortognatik cerrahinin kondillerde rezorbsiyon oluşturduğunu ancak kondiler asimetri oluşturmadığını göstermektedir.