Sayın Muratbekov’un “Raygül” Adlı Hikâyesine Teknik ve Tematik Bir Bakış


Creative Commons License

Yavuz Acar E.

Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 2 - 03 Aralık 2022, cilt.2, ss.340-347

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 2
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.340-347
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İlk eserleri 1950’li yılların sonunda yayımlanmaya başlayan Sayın Muratbekov, Kazak edebiyatında toplumsal konuları lirik bir şekilde ifade etmesi bakımından önemli bir yazardır.  Eserlerini realist bir edebî anlayışla kaleme alması, eserlerinde ahlaki değerlere sahip bir şahıs kadrosuna yer vermesi, şahıs ve mekânları tasvir etmedeki yeteneği dikkate değerdir.

Hikâyelerinin konusu genel olarak köy ve aile hayatı, aşk, dostluk ve arkadaşlık, çocukluk yılları, kadın gibi toplumsal konulardır. İnsanlık, nezaket, dostluk, sevgi, doğruluk, alçak gönüllülük, ahlak gibi birçok insani vasıflar Muratbekov’un eserlerinde ön plana çıkmaktadır.

Çağdaş Kazak yazarı Sayın Muratbekov’un “Raygül” adlı hikâyesinde yaşadığı dönemin toplumsal olayları, gelenek ve görenekler, anlatı kahramanlarının iç dünyası ve iç dünyasında yaşadığı   ruhsal değişimler sanatsal bir dille kaleme alınmıştır.

Çalışmada Sayın Muratbekov’un “Raygül” adlı hikâyesi anlatının bakış açısı ve anlatım teknikleri, olay örgüsü, şahıs kadrosu, mekân (uzam), zaman, tema, dil ve üslup bakımından ele alınacaktır.