Tek Sistemden Çoklu Platformlara Çevrimiçi Uzaktan Eğitim Teknolojileri: Yololiv-Akıllı Sınıf Örneği


Creative Commons License

Korkut C.

18. International Communication In The Millennium Symposium, Erzurum, Türkiye, 26 Ekim 2021, ss.36-47

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.36-47
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel çapta yaşanan COVİD-19 salgınıyla beraber ülkeler eğitim ve öğretim politikalarını değiştirmiş bu değişimle yüzleşmek için çeşitli öğrenme çözümlerini uygulamaya koymuşlardır. Bu süreçte mesafe, mekân ve zaman sınırlaması olmaksızın eğitim esnekliği yaratarak geleneksel eğitim anlayışının yerini alan çevrimiçi uzaktan eğitim modeli hemen her ülkenin yeni eğitim modeli haline gelmiştir. Çevrimiçi dersler, kurslar, videolar, webinarlar, çevrimiçi kütüphane, derslerin televizyon kanalları üzerinden yayınlanması ve çeşitli elektronik kaynakların açık erişime sunulması gibi içerik ve yöntemlerin yer aldığı bu yeni deneyim birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir.  

Uygulandıkça avantajları keşfedilen elektronik öğrenme yöntemleri pandemi sonrasında da sürdürülebilirlik noktasında birçok ülke tarafından eğitim politikası içerisinde değerlendirilmektedir. Ancak uyum, motivasyon, eğitim kalitesi, teknolojiye erişim, güvenlik ve maliyetlerden kaynaklanan birtakım sorunlar hala çözüm beklemektedir.

Geleneksel sınıf ve yüz yüze eğitmen eğitiminden sanal bir sınıfta bilgisayar tabanlı eğitime geçiş öğrenciler için öğrenme deneyimini tamamen farklı kılmıştır. Değişime karşı dirençleri çevrimiçi öğrenme ortamına uyum sağlamalarını engellerken ders yönetim sistemlerine ve bilgisayar tabanlı eğitime alışmaları da zaman almıştır/almaktadır. Çevrimiçi derslerde kullanılan yazılımlar, ara yüzler, uygulamalar ve donanımlar çeşitlendikçe bu uyum süreci daha da zorlaşmaktadır.

Bu çalışmada çevrimiçi sesli ve görüntülü ders platformlarının kullanımı esnasında yaşanan teknik/teknolojik sorunlarla başa çıkma noktasında donanım, yazılım, uygulama ve içeriklerin tek sistemde toplandığı, canlı yayınlandığı, gerçek zamanlı paylaşıldığı ve depolandığı “Yololiv Pro-Yeni Nesil Akıllı Çevrimiçi Sınıf Sistemi” incelenmiştir. Mobil telefon ebatlarında (7 inch dokunmatik), aynı anda 6 farklı kaynaktan gelen sinyali (kamera görüntüsü, ses, dijital tahta, bilgisayar) 5 farklı platformda (Zoom, Youtube, Facebook, Skype, Microsoft Teams) yayınlayabilen bu sisteme dijital ders materyalleri yüklenebilmekte, sesli ve görüntülü sohbet odaları açılabilmekte, özelleştirilebilir skor tahtaları oluşturulabilmekte ve eklentileriyle beraber ders 4G veya yerleşik İnternet ağı üzerinden yayınlanabilmektedir. Kısacası birçok yazılım ve donanımın entegrasyonuyla sağlanabilecek bu durum karmaşık işlemler gerektirmeyen kullanımı kolay tek bir sistemde birleştirilmektedir. Çalışma öğrencilerin çevrimiçi eğitim sürecinde karşılaştıkları temel teknik sorunların giderilmesi noktasında eğitim kurumlarında “Yololiv Akıllı Sınıflar” oluşturulmasını önermektedir.