8th INTERNATIONAL MARDIN ARTUKLU SCIENTIFIC RESEARCHES CONFERENCE, Mardin, Türkiye, 4 - 06 Haziran 2022, ss.789-798
Ruminant hayvanların et ve süt verimi üzerine etki eden çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu
faktörler arasında herbivor hayvanların sindirim kanalı sağlığı ve sindirim kanalında yaşayan
mikroorganizmaların etkinliği ön plana çıkmaktadır. Ruminant hayvanların sindirim
kanalında prokaryotik ve ökaryotik düzeyde çok sayıda fakültatif veya zorunlu anaerobik
solunum yapan geniş bir flora mevcuttur. Sindirim kanalı florası tarafından gerçekleştirlen
fermantasyon sonucu oluşan ürünler herbivor canlılar tarafından kullanılabilmektedir. Bundan
dolayı herbivorların sindirim kanalında mevcut olarak bulunan probiyotik kökenli
mikroorganizmaların etkinliği de oldukça önemlidir. Probiyotik mikroorganizmalar sahip
olduğu enzimatik özelliği ve sindirim kanalına tutunmaları sayesinde patojen mikroorganizma
etkinliğini inhibe edebilme özelliğine sahiptirler. Bağırsak epiteline tutunan probiyotik
mikroorganizmalar aynı zamanda herbivor canlının doğal savunma mekanizmasını
oluşturarak immün sitemi üzerinde pozitif bir etkiye sahiptirler. Biyokimyasal olarak sahip
oldukları enzimatik reaksiyon sonucu oluşturdukları son ürün aynı zamanda patojen
mikroorganizmalar için antogonist etkiye sahip olmaktadır. Probiyotik mikroorganizmalar
karbonhidratların katabolizmasında görevli olan glikozit hidrolaz enzim ailesinine üye EC
3.2.1.80 ekzoinülinaz ve EC 3.2.1.7 endoinülinaz enzimlerine sahiptir. Bu enzimler β-2,1
glikozit bağı ile oluşan fruktooligosakkaritlerin hidrolizde görev alır. Kısa zincirli fruktoz
monomerlerinden meydana gelen bu oligosakkaritler ve/veya inülin tipi fruktanlar inülinaz
enziminin aktivitesi için substrat olarak görev alırlar. Bu çalışmamızda probiyotik
mikroorganizmaların sahip olduğu inülinaz enzim aktivitesi dikkate alınarak ruminantların
sindirim kanalında doğal yayılışa sahip olan rumen funguslarından Neocallimastix sp. ile
Orpinomyces sp.’nin potansiyel inülinaz aktivitesi hesaplanarak kendi arasında kıyaslanması
yapılmıştır. İn vitro ortamda geliştirilen bu iki ökaryotik rumen fungusun potansiyel inülinaz
aktivitesi Miller yöntemine göre DNS metodu ile gerçekleştirilmiştir. Her iki fungus için
optimum pH ve sıcaklık düzenlemesi yapılmış ve 5 inci inkübasyon sürelerinde inülinaz
etkinliğinin diğer günlere oranla yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen enzim aktivesine göre Neocallimastix sp.’nin süpernatant enzim etkinliğinin 14,03 μmol/dk/mg protein,
Orpinomyces sp.’nin ise 13,92 μmol/dk/mg protein olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak
ruminant hayvanların beslenmesi sırasında inülin kökenli bir diyet ile bu mikroorganizmaların
sahip olduğu enzim aktivitesinin artırılabileceği ya da süpernatant olarak hücre dışına
segrasyona uğramış enzimlerin kısmi saflaştırılması gerçekleştirilerek takviye gıda olarak
verilebilmesi düşünülmüştür.
There are many factors affecting the meat and milk yield of ruminant animals. Among these
factors, the digestive tract health of herbivorous animals and the effectiveness of
microorganisms living in the digestive tract come to the fore. In the digestive tract of
ruminant animals, there is a large flora at the prokaryotic and eukaryotic levels, which
performs a large number of facultative or obligate anaerobic respiration. The products formed
as a result of fermentation carried out by the flora of the digestive tract can be used by
herbivores. Therefore, the effectiveness of probiotic-based microorganisms present in the
digestive tract of herbivores is also very important. Probiotic microorganisms can to inhibit
the activity of pathogenic microorganisms, thanks to their enzymatic properties and their
attachment to the digestive tract. Probiotic microorganisms attached to the intestinal
epithelium also have a positive effect on the immune system by forming the natural defense
mechanism of the herbivorous organism. The end product, which they form as a result of their
biochemical enzymatic reaction, also has an antagonistic effect on pathogenic
microorganisms. Probiotic microorganisms have EC 3.2.1.80 exoinulinase and EC 3.2.1.7
endoinulinase enzymes that are members of the glycoside hydrolase enzyme family, which
are involved in the catabolism of carbohydrates. These enzymes take part in the hydrolysis of
fructooligosaccharides formed by β-2.1 glycoside bonds. These oligosaccharides and/or
inulin-type fructans consisting of short-chain fructose monomers serve as substrates for the
activity of the inulinase enzyme. In this study, considering the inulinase enzyme activity of
probiotic microorganisms, Neocallimastix sp. and Orpinomyces sp. were compared among
themselves by calculating the potential inulinase activity. The potential inulinase activity of
these two eukaryotic rumen fungi developed in vitro were determined by DNS method
according to the Miller method. Optimum pH and temperature regulation was made for both
fungi and inulinase activity was higher in the 5th incubation period than the other days.
According to the enzyme activity obtained, the supernatant enzyme activity of Neocallimastix
sp. was 14.03 μmol/min/mg protein, and Orpinomyces sp. was 13.92 μmol/min/mg protein.
As a result, it has been thought that the enzyme activity of these microorganisms can be
increased with an inulin-based diet during the feeding of ruminant animals, or it can be given
as supplementary food by performing the partial purification of the enzymes that have been
segregated out of the cell as supernatant.