ÇOCUKLAR RESİMLİ ÇOCUK KİTAPLARINDAKİ RESİMLERİ NASIL YORUMLUYOR?


Fayetörbay B.

INCESS22, Antalya, Türkiye, 27 - 31 Ekim 2022, ss.5-6

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.5-6
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küçük yaştaki çocukların çevrelerini ve yaşadıkları dünyayı nasıl kavradıkları, görüp işittiklerine ne gibi anlamlar yükledikleri konusu, eğitim bilimciler ve psikologların en temel ilgi alanlarından biridir. Çocuklar duydukları sözlerden, gördükleri resimlerden, yazılardan veya dokunsal olarak algıladıkları uyaranlardan çok çeşitli düzeylerde anlamlar çıkarır yorumlar. Bu yorumlar çok çeşitli uyaranları değerlendirmeyi gerektirir.

Yapılan araştırmalar, çocukların öğrenmelerine katkıda bulunan en temel araçlardan birinin kitaplar olduğunu göstermektedir. Resimli kitaplar çocukların yaşamına, gelişimlerinin en hızlı olduğu ve ileriki yıllarda kullanacakları en temel becerileri geliştirmeye çalıştıkları bir dönemde girer. Bu kitaplar özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik hazırlandığından, taşıdıkları görsel ögeler onların dil gelişimine ve okula hazırbulunuşluklarına katkıda bulunur. Çocuklar resimli kitaplarla etkileşim hâlindeyken çevredeki yetişkinlerin de desteğiyle yeni kelimeler öğrenirken, aynı zamanda eleştirel düşünme, görsel okuma, medya okuryazarlığı gibi beceri alanlarında da gelişirler. Bazen resimlere bakarak öyküyü tekrar okur ve çevrelerindekine anlatırlar. Bu deneyim onlara olaylardaki gelişmeleri tam zamanında ve tam da kullanılması gereken kelimelerle ifade edebilmeyi ve gerçek ya da kurgusal bir olayın akışını karşı tarafa aktarabilmeyi öğretir. Resimlerin kitap içindeki sırası, çocuğa ipucu sağlayarak doğru ayrıntıları doğru zamanda hatırlamasına yardım ederken hem günlük, hem de akademik yaşamlarında gereksinim duyacakları en temel becerilerden birini edinmeleri için zemin hazırlar.

Bu araştırma, resimli bir çocuk kitabındaki resimlerin kullanıldığı bir oturumluk yaratıcı drama atölyesi içinde çocukların bu resimlere yaptığı yorumlar ve kendi yaptıkları resimler üzerine kurulmuştur. Amaç, çocukların resimli kitaplardaki resimleri nasıl anlamlandırdıklarına ilişkin ipuçları toplamaktır. İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin bir resimli çocuk kitabından seçilen sayfalar hakkında yaptıkları yorumlar ve düzeyleri, sonrasında kendi yaptıkları resimleri hakkındaki görüşleri araştırılacaktır. Durum çalışmaları, gerçek yaşam, güncel bağlam, ortam içindeki sınırlı bir sistem ya da belli bir zaman içerisindeki çoklu sınırlandırılmış durumlar hakkında çoklu bilgi kaynakları aracılığıyla detaylı ve derinlemesine bilgi topladığı, bir durum betimlemesi ya da durum temaları ortaya koyduğu nitel bir yaklaşımdır. Yöntem farklılığı olarak yaratıcı drama yönteminin eklenmesi çalışmayı özgünleştirmektedir. Süreçte elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenecek ve önerilerde bulunulacaktır.