3rd International Animal Nutrition Congress, Antalya, Türkiye, 17 - 20 Kasım 2022, ss.198-200
Evcil hayvanlar için çiftlik ya da yabani hayvanların pişmemiş dokularını içeren diyetlerin popülaritesi
son birkaç yılda artmaktadır. Pet sahipleri bu diyetleri ticari mamalara göre daha doğal ve daha sağlıklı bir
alternatif olarak görmektedirler. Bununla birlikte, çoğu hayvan sahibi, çiğ etler beslemenin hem hayvan hem de
insan sağlığında oluşturabileceği risklerin farkında değildirler ve genellikle evcil hayvan beslenmesi konusunda
tavsiye almak için bilimsel temeli olmayan kaynaklardan yararlanırlar. Çiğ et genellikle, zoonotik patojenleri
içerebilme potansiyeli olan, çeşitli mikroorganizmalarla kontamine bir diyet kaynağıdır. Patojen
mikroorganizmalar için taşıyıcı hale gelen köpek ve kediler, dışkıları ile mikroorganizmaları yayabildiklerinden,
bu hayvanlarla veya kontamine çiğ etlerle temas eden kişiler için de bir risk oluşturmaktadır. Çiğ et bazlı köpek
ve kedi maması ürünlerine yönelik artan talep, bu alanda bazı market ve çevrimiçi mağazaların dondurulmuş et
artıkları ve hayvansal yan ürünler satmaya başlamasına neden olmuştur. Ancak bu tür ürünlerin mikrobiyolojik
kalitesi şaibelidir. Eksiksiz ve dengeli çiğ et temelli diyetlerin formülasyonu ve doğru bilgi almak için veteriner
hekimlere ve kurul onaylı beslenme uzmanlarına danışılması teşvik edilmelidir.