COVİD-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN HİJYEN DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ


Doğan S., İpek Çoban G., Erden Y.

I. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, Erzurum, Türkiye, 25 - 27 Kasım 2021, ss.411-412

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.411-412
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Araştırma, Covid-19 pandemi döneminde hemşirelik öğrencilerinin hijyen

davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde, Türkiye’nin doğusunda yer alan bir üniversitenin hemşirelik bölümünde eğitim gören 1106 öğrenci oluşturmuştur. Örneklemi ise araştırmaya katılmayı kabul eden 448 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, demografik özellikleri içeren “Tanımlayıcı Form” ve hijyene yönelik soruları içeren “Hijyen Davranışları Ölçeğinden” yararlanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Yüzde, Ortalama, Standart Sapma), Mann Whitney U testi, t testi, Kruskal Wallis ve Anova testi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmada yeralan öğrencilerin %85.3’ ü 18-21 yaş aralığında olup %75’i kadındır. ğrencilerin kişisel hijyen alt boyutunun 22.13±4.07, el yıkama alt boyutunun 9.08±2.07, gıda hijyeni alt boyutunun 8.47±2.06 olduğu belirlenmiştir. Hijyen davranışları ölçeği toplam puan ortalamaları ise 39.69±6.69 olarak saptanmıştır.
Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik öğrencilerinin pandemi döneminde hijyen davranışlarının olumsuz olduğu, sadece gıda hijyeni alt boyutunda olumlu hijyen davranışına sahip oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Covid-19, davranış, hemşirelik, hijyen

Aim: The research was carried out to determine the hygiene behaviors of nursing students in

the Covid-19 pandemic period.

Methods: The population of the descriptive study consisted of 1106 students studying in the nursing department of a university located in the east of Turkey in the 2020-2021 academic year. The sample consisted of 448 students who agreed to participate in the research. The data were collected using the "Descriptive Form" which includes demographic characteristics, and the "Hygiene Behaviors Scale" which includes questions about hygiene. Descriptive statistical methods (Percentage, Mean, Standard Deviation), Mann Whitney U test, t test, Kruskal Wallis and Anova test were used to evaluate the data.

Results: 85.3% of the students included in the study were between the ages of 18-21 and 75% were women. It was determined that the students' personal hygiene sub-dimension was 22.13±4.07, hand washing sub-dimension 9.08±2.07, food hygiene sub-dimension 8.47±2.06. Hygiene behaviors scale mean total score was found to be 39.69±6.69.

Conclusion: As a result of the research, it was determined that the hygiene behaviors of the nursing students during the pandemic period were negative and they had positive hygiene behaviors only in the food hygiene sub-dimension.

Keywords: Covid-19, behavior, nursing, hygiene