Türkiye Üniversitelerinde Dramatik Yazarlık Eğitimi: Nitel Bir Durum Çalışması


Alpan E. D., Belkıs Ö., Şaşmaz H., Gümüş Y. E., Sevim Salman Y.

Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi (Western Anatolia Journal of Educational Sciences), cilt.12, sa.2, ss.357-373, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Dramatik yazarlık, sahne sanatları eğitiminin oyunculuk ve sahne tasarımı ile birlikte temel taşlarından biridir. Günümüzde bu eğitim, tiyatro estetiğinin değişim ve dönüşümüne paralel olarak sürdürülmektedir. Türkiye’de 1964’te başlayan lisans düzeyindeki tiyatro eğitiminin içinde dramatik yazarlık alanı da bulunmakta, bugün de lisans düzeyinde Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmak üzere sekiz üniversitede sürdürülmektedir. Eğitimin iyileştirilme ve güncellenmeye ihtiyaç duyan doğası, bir tartışma zemini oluşturulması için var olan koşulların bilinmesini zorunlu kılar. Desteğe ihtiyaç duyulan ya da güçlü alanların keşfedilmesi bu anlamda önemlidir. Bu çalışma Türkiye’deki Dramatik Yazarlık Eğitiminin halihazırdaki koşullarını incelemek ve temel demografiyi oluşturmak, muhtemel bir tartışmaya zemin sunmak amacını taşımaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi, durum çalışması deseninde kullanılmıştır. Araştırmaya Dramatik Yazarlık Eğitimini aktif olarak sürdüren yedi üniversite katılmıştır. Derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanan veriler hazırlık, çözümleme ve kodlama olmak üzere üç aşamada çözümlenmiştir. Bulgular araştırma soruları bağlamında birimlerin kuruluşları ile kadro, kontenjan, mekân yeterlilikleri bağlamında örneklenerek sunulmuştur. Araştırmanın sonuçları, Dramatik Yazarlık Eğitiminde ders mekanlarının sayısal ve işlevsel olarak ihtiyacı karşılamadığını, ilgili birimlere tahsis edilmiş kadroların yetersiz olduğunu, öğrenci kontenjanlarının az ya fazla olmasının eğitimi doğrudan etkilediğini göstermiştir. Ayrıca birimlerin, staj ve pratik çalışma faaliyetlerini öğrencilerin kariyer gelişimleri açısından başat bir öge olarak gördükleri de anlaşılmaktadır.

Dramatic writing is one of the foundations of performing arts education, along with acting and stage design. Today, this education continues with the change and transformation of theater aesthetics. Dramatic writing department is also included in the undergraduate theater education that started in 1964 in Turkey. Today, this education is carried out at the undergraduate level in eight universities: Ankara University, Ataturk University, Dokuz Eylul University, Istanbul University, Kocaeli University, Suleyman Demirel University, Uludag University and Yuzuncu Yil University. The nature of education, which needs improvement and updating, necessitates knowing the existing conditions in order to create a discussion. It is important to discover areas of strength or need for support. This study aims to examine the current conditions of dramatic writing education in Turkey, to establish the basic demographics and to provide a basis for a possible discussion. In the research, the qualitative research method was used in the case study design. Seven universities actively pursuing dramatic writing education participated in the study. The data collected through in-depth semi-structured interviews were analyzed in three stages as preparation, analysis and coding. Results; within the scope of the research questions, the organizations of the units and the academic staff, quota, and class qualifications were presented with examples. The results of the research showed that the classrooms for dramatic writing education do not supply needs numerically and functionally, the academic staff allocated to the relevant departments are insufficient, and the less or more student quotas directly affect the education.