Omega-3 yağ asitleri ve insan sağlığı açısından önemi


Binici H. İ., Şat İ. G.

2nd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2020), 7 - 09 Ekim 2020, ss.387

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.387
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sağlıklı bir yaşam, büyüme, fiziksel ve zihinsel fonksiyonların sürekliliği için dengeli ve yeterli beslenmeyle

mümkün olmaktadır. İnsan beslenmesinde önemli role sahip olan yağlar, sadece yüksek enerji kaynağı olmayıp,

yağda çözünen vitaminleri, kan lipit düzeyi üzerindeki rolleri ve omega-3 yağ asitleri gibi fonksiyonel bileşikleri

içermeleri nedeniyle oldukça önemlidirler Hidrojen, oksijen ve karbondan oluşan ve organik bir bileşik olan

yağlar, içerdikleri yağ asitleriyle birbirlerinden ayrılırlar. Yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslemedeki rolleri;

yağ asidi molekülündeki karbon atomu sayısına, yani zincir uzunluğuna, doymuşluk ve doymamışlık derecesine,

çift bağ sayısına, çift bağların hangi karbon atomları arasında bulunduğuna ve hidrojenlerin karbon atomuna

bağlanma pozisyonuna göre belirlenmektedir. Bunlardan biri olan omega-3 yağ asitleri beslenme açısından

vücudumuza almamız gereken çoklu doymamış yağ asitleridir. Ayrıca omega -3 yağ asitleri ve onun türevlerinin

(EPA, DHA ve ALA) tüketiminin prostat, göğüs, akciğer ve bağırsak kanserinin önlenmesinde, kardiyovasküler

hastalıklar, hipertansiyon, romatoid artrit, osteoporoz, diyabet, astım, Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi

hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli etkiye sahip olmasının yanı sıra immün sistemin kuvvetlendirilmesi,

erken dönemde zekâ gelişimi, yüksek doğum ağırlığı üzerine de çok önemli olumlu etkilerinin olduğu

bilinmektedir. Bu derlemede omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerinde etkilerine vurgu yapılarak bitkisel

gıdalarda bulunma düzeylerinin anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla bilimsel araştırmalar irdelenerek bir

sonuca varılmıştır.