2nd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2020), 7 - 09 Ekim 2020, ss.387
Sağlıklı bir yaşam, büyüme, fiziksel ve zihinsel fonksiyonların sürekliliği için dengeli ve yeterli beslenmeyle
mümkün olmaktadır. İnsan beslenmesinde önemli role sahip olan yağlar, sadece yüksek enerji kaynağı olmayıp,
yağda çözünen vitaminleri, kan lipit düzeyi üzerindeki rolleri ve omega-3 yağ asitleri gibi fonksiyonel bileşikleri
içermeleri nedeniyle oldukça önemlidirler Hidrojen, oksijen ve karbondan oluşan ve organik bir bileşik olan
yağlar, içerdikleri yağ asitleriyle birbirlerinden ayrılırlar. Yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslemedeki rolleri;
yağ asidi molekülündeki karbon atomu sayısına, yani zincir uzunluğuna, doymuşluk ve doymamışlık derecesine,
çift bağ sayısına, çift bağların hangi karbon atomları arasında bulunduğuna ve hidrojenlerin karbon atomuna
bağlanma pozisyonuna göre belirlenmektedir. Bunlardan biri olan omega-3 yağ asitleri beslenme açısından
vücudumuza almamız gereken çoklu doymamış yağ asitleridir. Ayrıca omega -3 yağ asitleri ve onun türevlerinin
(EPA, DHA ve ALA) tüketiminin prostat, göğüs, akciğer ve bağırsak kanserinin önlenmesinde, kardiyovasküler
hastalıklar, hipertansiyon, romatoid artrit, osteoporoz, diyabet, astım, Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi
hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli etkiye sahip olmasının yanı sıra immün sistemin kuvvetlendirilmesi,
erken dönemde zekâ gelişimi, yüksek doğum ağırlığı üzerine de çok önemli olumlu etkilerinin olduğu
bilinmektedir. Bu derlemede omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerinde etkilerine vurgu yapılarak bitkisel
gıdalarda bulunma düzeylerinin anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla bilimsel araştırmalar irdelenerek bir
sonuca varılmıştır.