ATATÜRK UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL FACULTY, cilt.33, sa.33(3), ss.323-330, 2002 (Hakemli Dergi)
Erzurum ilçe merkezindeki ailelerin kışlık yiyecek stoku ile ilgili davranışlarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Erzurum’da kışlar
uzun sürdüğünden aileler tarafından taze, kurutulmuş, fermente edilmiş, yoğunlaştırılmış, pişirilmiş veya dondurulmuş yiyecekler kışlık
olarak önemli ölçüde stok edilmektedir. Ailelerin yapısı, yaşam tarzı ve ailelerin kışlık yiyecek stokuna bakış açısı ile ilgili bilgiler 240
aileden toplanmıştır. Bu veriler çoklu regresyon modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Gıda harcamalarının bütçe içindeki payı düşük gelirli
ailelerde daha yüksek olurken, yüksek gelirli ailelerin eti, düşük gelirli ailelerin ise hububatı daha fazla tükettiği saptanmıştır. Kışlık yiyecek
stokunda %60 ile taze ürünler grubu ilk sırayı alırken, bunu %20 ile kahvaltılık ürünler ve %10 ile işlenmiş ürünler takip etmektedir. Kışlık
yiyecek stoku değerinin gıda harcamalarına oranı, düşük gelirli ailelerde %16, yüksek gelirli ailelerde ise %14 olarak bulunmuştur. Hane
halkı sayısı, ailenin köyle irtibatı ve gıda harcamaları miktarı ile kışlık yiyecek stoku arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan,
eğitim ve gelir seviyesindeki artış kışlık yiyecek stokunu azaltmıştır. Ayrıca kışlık yiyeceklerin yazın ucuza temin ediliyor olması ve daha
kaliteli olması düşüncesi de kışlık gıda stokunu artırıcı yönde rol oynamıştır. Gıda harcamaları içindeki önemi nedeniyle, kışlık yiyecek
stoku faaliyetlerinin geliştirilmesi için ailelere kışlık yiyecek stoku konusunda eğitim programları düzenlenmeli ve konutlarda ısıtma sistemi
dışında tutulmuş bir depolama yerinin planlanması sağlanmalıdır.