Hemoroidal Hastalıklarda Psikiyatrik Belirtilerin Değerlendirilmesi


Varman A., Uzun N., Akıncı M. A.

4. Uluslararası Ercı̇yes Bı̇lı̇msel Araştırmalar Kongresı̇ , 16 - 17 Ekim 2020, ss.317-320

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.317-320
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hemoroidal hastalıklar toplumda oldukça sık görülürler. Prevelansı %4.4 olup, Birleşik Devletler’de yılda 10 milyon birey hemoroidal hastalık tanısı almaktadır. Bir çalışmaya göre 50 yaş üzeri nüfusun %50’si hayatının bir döneminde hemoroidal hastalık geçirniştir . Ana şikayetler kanama, şişllik, kaşıntıdır. Bunların yanında ağrı, iç çamaşırda lekelenme, hijyen sağlamakta zorluk ve dışkılama sonrası tam boşalamama hissi gibi şikayetlere de sebep olabilir. Tüm bu semptomların uzun süre devam edebildiği göz önüne alındığında hemoroidal hastalığın yaşam kalitesini düşüreceği,anksiyete ve depresyon ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Literatürde hemoroidal hastalık ile yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon ilişkisini inceleyen az sayıda çalışma mevcuttur. 284 olguyu içeren bir çalışmada kronik anorectal bölge hastalıklarında uyku kalitesi ile beraber yaşam kalitesinin önemli ölçüde düştüğü gösterilmiştir. Bir başka çalışmaya göre stres ve anksiyete, anorektal benign hastalıklarda hastalığın bir sonucu olmasının yanında hem şiddetlendirici, hem tetikleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik ve ağrı ile seyreden bu hastalığın bireyde oluşturduğu psikiyatrik belirtilerin saptanması hastaların yaşam kalitesine ve tedaviye olan uyumlarını artıracaktır. Bu bağlamda araştırmamızın literatürde önemli bir boşluğu dolduracağı kanaatindeyiz.

Haziran ile Eylül 2020 tarihleri arasında Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Genel Cerrahi polikliniğine başvuran, anamnez ve fizik muayene sonucunda hemoroidal hastalık tanısı koyulan 35 hasta çalışma grubu olarak dahil edildi. Ayrıca hemoroidal hastalığı olmayan, kronik herhangi bir fiziksel veya ruhsal rahatsızlığı olmayan dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 35 katılımcı kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Hastalardan ve kontrol grubundan sosyodemografik veri formu, beck depresyon ölçeği, pittsburg uyku kalite ölçeğierişkin durumluk anksiyete ölçeği, algılanan stres ölçeği ve kısa form-36 doldurmaları istenmiştir.

Ölçekler ve demografik verilerin değerlendirilmesi ve istatistiksel analizi ile çeşitli evrelerde internal ve eksternal hemoroidal hastalıkları olan bireylerin depresyon, anksiyete, uyku kalitesi ve stres düzeylerini araştırılmıştır.

Anahtar kelimeler: Hemoroidal hastalık, Anksiyete, Depresyon