Sütçü Sürülerde Tank Sütü Somatik Hücre Sayısı ve Bakteri Çeşitliliğinin Yorumlanması


Okur D. T., Yılmaz K. Y.

ATAVET 1. ULUSLARARASI 2. ULUSLARARASI KATILIMLI ÖĞRENCİ KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2019, ss.153-154

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.153-154
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yapılan bu derleme çalışmanın amacı tank sütünde bulunan somatik hücre sayısı ve bakteriyel çeşitliliğin neyi ifade ettiğidir. Somatik hücre sayısı (SHS), 1 ml sütte bulunan kandan ve memenin epitel hücrelerinden oluşan vücut kökenli hücrelerin sayısıdır. Bu sayının sürü bazındaki karşılığı tank sütü somatik hücre sayısıdır. Meme bezlerinde meydana gelen çeşitli kimyasal fiziksel ve enfeksiyöz etkilere karşı vücudun verdiği tepki sonucu somatik hücre sayısı artmaktadır. Yani somatik hücreler memede meydana gelen herhangi bir tehdide karşılık memenin hücrelerden oluşturduğu bir savunma bariyeri görevindedir. Tank sütü toplam bakteri ve somatik hücre sayısı, memenin sağlığı, subklinik mastitis ve süt kalitesini belirlemede güvenilir bir ölçüt olarak kullanılabilmektedir. Sürüdeki tank sütü somatik hücre sayısının 400.000 hücre/ml üzerine çıkması, birim inek başı somatik hücre sayısının ise 200.000 hücre/ml üzerine çıkması enfeksiyon varlığını ve buna bağlı tedaviye başlanılması gerektiğini belirtmektedir. Bir sürüdeki somatik hücre sayısını; enfeksiyon durumu, enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türü, laktasyon sayısı, hayvanının yaşı, ırkı, sağım sıklığı, mevsimsel ve coğrafi faktörler gibi birçok faktör etkilemektedir. Tank sütü somatik hücre sayısını etkileyen mikroorganizmalar kontagiyoz ve çevresel kaynaklı patojenler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Kontagiyöz (bulaşıcı) etkenler Streptococcus agalactia (S. agalactiae), Staphyloccus aureus (S.aureus), Mycoplazma bovis (M. bovis), Corynebacterium bovis (C. bovis) ve Coagulase Negatif Staphylococci (CNS)çevresel kaynaklı mikroorganizmalar ise E. coli, Klesiealla sppEnterobacter aerogenesStr. uberis, Str. dysgalactiae ve Str. Bovis, Enterecoccus faecalis, Enterecoccus faecium gibi mikroorganizmalardır. Yapılan çalışmalarda kontagiyöz etkenlerin neden olduğu enfeksiyonlarda somatik hücre sayısı çevresel etkenli enfeksiyonlara oranla daha yüksek olduğu bildirilmiştir.

The aim of this review is to explain the number of somatic cells and bacterial diversity in tank milk. Somatic cell count (SHS) is the number of body-derived cells that consist of blood and epithelial cells of the breast in 1 ml of milk. On a flock basis, this number corresponds to the number of somatic cells in tank milk. The number of somatic cells increases as a result of the body's reaction to various chemical physical and infectious effects that occur in the mammary glands. In other words, somatic cells act as a defense barrier formed by the cells in response to any threat that occurs in the breast. Tank milk can be used as a reliable measure to determine total bacterial and somatic cell count, breast health, subclinical mastitis and milk quality. To assess the flock's condition, somatic cell counts from tank milk must first be performed. If the somatic cell count of the milk in the herd increases above 400 000 cells / ml and the number of somatic cells per cow increases to 200 000 cells / ml, this indicates the presence of infection and treatment should be initiated accordingly. The number of somatic cells in a flock; Infection status is affected by many factors such as type of microorganism causing infection, number of lactation, age of animal, breed, milking frequency, seasonal and geographical factors. Microorganisms affecting tank milk somatic cell number are divided into two groups as contagiosis and environmental pathogens. Contagious agents are Streptococcus agalactia, Staphyloccus aureus, Mycoplasma bovis, Corynebacterium bovis and Coagulase Negative Staphylococci(CNS), and environmental microorganisms are E. coli, Klesiealla spp.Enterobacter aerogenesStr. uberis, Str. dysgalactiae and Str. Bovis, Enterecoccus faecalisEnterecoccus faecium. Studies have reported that the number of somatic cells is higher in infections caused by contagious agents than in infections with environmental factors.