Identification of Dominant Bacteria Isolated From Periodontal Abscesses


Karaçam K., Demir T., Barış Ö.

Journal of Advanced Oral Research, cilt.13, sa.1, ss.91-96, 2022 (ESCI) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.1177/23202068211050772
  • Dergi Adı: Journal of Advanced Oral Research
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus
  • Sayfa Sayıları: ss.91-96
  • Anahtar Kelimeler: Periodontal abscess, Oral health, Bacteria, Culture-dependent method, 16S rDNA sequencing, LIVER-ABSCESS, STREPTOCOCCUS, ENDOCARDITIS
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Günümüze kadar yapılan çalışmalarda periodontal apseye neden olan bakteri içeriğini araştıran çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Ancak bu çalışmalar periodontopatojenlere odaklanmıştır. Çalışmamız periodontal apse oluşumunda bilinen periodontopatojenler dışında farklı patojenlerin bulunup bulunmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle, kültüre bağımlı yöntem kullanılarak periodontal apse içeriğinden elde edilen baskın bakteri örnekleri, 16S rDNA dizilemesi ile tanımlandı.

Gereç ve Yöntem: Araştırma kriterlerini karşılayan 20 gönüllünün periodontal apselerinden bir şırınga veya periopaper kullanılarak örnekler alındı. Her örnekte en yoğun olarak gözlenen üç farklı bakteri kolonisi seçilerek saflaştırıldı ve elde edilen izolatlar bir sonraki karakterizasyona kadar saklandı. Her izolattan genomik DNA izole edildi; 16S rRNA genleri, polimeraz zincir reaksiyonu ile büyütüldü ve DNA dizileme analizleri kullanılarak tanımlandı.

Bulgular: Kültüre bağlı yöntemler sonucunda üçü olmak üzere toplam 60 bakteri izolatından Streptococcus, Staphylococcus, Neisseria, Actinomyces, Morococcus, Moraxella ve Enterococcus cinslerine ait bakteri türleri izole edildi.

Bunlar her bir periodontal apse örneğinden en yoğun büyüyen kolonilerdi.

Sonuç: Çalışmamızda tespit edilen bakteri türlerinin çoğu ilk kez periodontal apselerin bakteri içeriğinde tespit edilmiştir. Daha önce yapılan bazı çalışmalarda bu bakteri türlerinin çoğunun vücudun farklı bölgelerinde apselere neden olduğu gösterildi. Bu bakteri türlerinin, periodontal apselere neden olup olmadıklarını değerlendirmek için toplam bakteri içeriğindeki sayı ve oranlarını belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.

Aim: Various methods investigating the bacterial content causing periodontal abscesses have been applied in studies conducted until today. However, these studies have focused on periodontopathogens. Our study was carried out to research whether different pathogens other than the known periodontopathogens are present in periodontal abscess formation. Therefore, dominant bacterial samples obtained from the periodontal abscess content using the culturedependent method were identified by 16S rDNA sequencing.

Materials and Methods: Samples were obtained using a syringe or a periopaper from periodontal abscesses of 20 volunteers who met the research criteria. The three different bacterial colonies that were observed most intensely in each sample were selected and purified, and the isolates obtained were kept until the next characterization. Genomic DNA was isolated from each isolate; 16S rRNA genes were amplified by polymerase chain reaction and identified using DNA sequencing analyses.

Results: As a result of culture-dependent methods, bacterial species belonging to Streptococcus, Staphylococcus, Neisseria, Actinomyces, Morococcus, Moraxella, and Enterococcus genera were isolated from a total of 60 bacterial isolates, three of

which were the most densely growing colonies from each periodontal abscess sample.

Conclusion: In our study, most of the bacterial species detected were identified for the first time in the bacterial content of periodontal abscesses. In some previously done studies, most of these bacteria species were shown to cause abscesses in different parts of the body. It was concluded that further studies are needed to determine the number and proportion of these bacteria species in total bacterial content to evaluate whether they cause periodontal abscesses.