İZDO 31. BİLİMSEL KONGRE VE SERGİSİ, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, ss.40
AMAÇ: Çalışmamızın amacı 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda diş çürüğü deneyimi/şiddeti ile büyüme/gelişme arasındaki ilişkiyi kesitsel olarak incelemektir.
GEREÇLER VE YÖNTEMLER: Çalışmamızda oral muayene bir pedodonti uzamanı tarafından dünya sağlık örgütünün kriterleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Tüm dişlenme dönemleri için çürük, çekilmiş ve dolgulu dişler (dft/DMFT ) not edildi. Ayrıca tüm dişlenme dönemleri için pulpa ile ilişkili çürük, ülserasyon, fistülizasyon ve apseli dişlerde (pufa/PUFA) not edildi. Hastaların oral muayene tarihinde boy, kilo ölçümleri, cinsiyetleri ve kronolojik yaşları kaydedildi. Elde edilen veriler için gerekli analizler IBM SPSS 25 programında gerçekleştirildi. İstatistiksel olarak anlamlılık (p<0,05) olarak kabul edildi.
BULGULAR: Çalışmamızda 6-12 yaş aralığında toplam 120 (93 kız 27 erkek) çocuk bulunmaktadır. Çalışmamıza Analizler sonucunda karışık dişlenme grubunda DMFT/dft ile kilo percentil arasında -0,192 korelasyon katsayısı istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. (p<0,05) . PUFA/pufa parametreleri ile büyüme gelişim arasında bir ilişki saptanmamıştır. (p>0,05).
SONUÇ: Karışık dişlenme döneminde kilo percentili ile dft/DMFT arasında negatif yönlü bir ilişki gözlenmiştir. Çalışmamızı gerçekleştirildiğimiz yaş grubunuda dikkate aldığımızda diş çürük deneyiminin beslenmeyi ve kilo percentilini etkilediğini düşünebiliriz. Bununla birlikte bu konuda çok merkezli ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Büyüme/Gelişme, Çürük Deneyimi