II. International Congress on Animals, Ankara, Türkiye, 23 Haziran 2022, ss.15-17
Bu araştırma Yusufeli ilçesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo
ekonomik yapısını belirlemek ve mevcut sorunlarına çözümler sunabilmek için
yapılmıştır. Çalışma Yusufeli ilçesindeki 140 adet süt sığırcılığıyla uğraşan
işletmelerle 25.10.2020-15.01.2021 tarihleri arasında yüz yüze anket metoduyla
yapılmıştır. Anket formlarındaki veriler MS-Excel programına aktarılıp
özetlenmiş ve sorulara ait her bir cevap için SPSS 26.0 analiz programında
descriptif istatistik ile frekans analizi yapılarak ortalama değerleri ve standart
sapma değerleri hesaplanarak tablolar oluşturularak sunulmuştur. Çalışmanın
yapıldığı tarih aralığında olan 25.10.2020 tarihinde Tarım ve Orman
Bakanlığı’nın Hayvan Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olan Yusufeli ilçesindeki toplam
işletme sayıları, toplam sığır varlığı, toplam inek varlığı verilerinden
yararlanılmıştır. İşletme sahiplerinin ortalama sığır sayısı 11,48±1,13 adet,
ortalama inek sayısı 6,97±0,70 adet, ortalama sağmal inek sayısı 4,28±0,41 adet,
günlük sağılan süt ortalama 12,14±1,09 litre, toplam inek sayısının toplam sığır
sayısına oranı %67, toplam sağmak inek sayısının toplam inek sayısına oranı
%61 olarak bulunmuştur. Yetiştiricilerin ortalama yaşı 52,59±1,15 ve
yetiştiricilerin %91’i okur-yazar olduklarını bildirmiştir. Süt sığırcılığı yapma
sebepleri %54 ev ihtiyacı ve %34 ise geçim kaynağı olarak bildirilmiştir.
Yetiştiricilerin %91’i elle sağım yaptıklarını ve süt sığırcılığı fiyat endeksini yetersiz bulduklarını söylemişlerdir. Süt sığırcılığındaki karşılaştıkları zorluk
olarak ise %63 oranında yem maliyetlerinin yüksekliği olarak belirtmişlerdir.
Ailedeki fert sayısı 3-5 kişi olduklarını bildirenlerin %76 oranında olduğu,
yetiştiricilerin %55’inin 20 yıl ve daha fazladır yetiştiricilik yaptıkları
bildirilmiştir. Hayvancılıkla ilgili eğitim almayanların oranı %91 ve sosyal
güvencesi olanların oranı ise %80 olarak bildirilmiştir. Literatürdeki bilgilerle
bu çalışma karşılaştırılmıştır ve süt sığırcılığının ortak sorunlarının Yusufeli
ilçesinde de mevcut olduğu görülmüştür. Yusufeli’nin zor coğrafi şartlarında süt
sığırcılığı yağan çiftçilerin genelinin aile tipi işletmeler olduğu yapılan çalışmada
belirlenmiştir. Ortalama hayvan sayısının az olmasının sebebi mera alanlarının
darlığı, yem fiyatlarının yüksekliği, teknolojik yöntemlere başvurulmaması,
teknik bilgilerin eksikliği en önemli sorunlar olarak görülmüştür. Bu çalışmanın
Yusufeli ilçesindeki süt sığırcılığı işletmeleri üzerine yapılacak olan yeni
çalışmalara da örnek olacağı düşünülmektedir.