The Socio Economic Structure of Dairy Cattle Enterprises in Yusufeli District


Creative Commons License

Horasan M., Şahin B., Şahin P.

II. International Congress on Animals, Ankara, Türkiye, 23 Haziran 2022, ss.15-17

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.15-17
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma Yusufeli ilçesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo ekonomik yapısını belirlemek ve mevcut sorunlarına çözümler sunabilmek için yapılmıştır. Çalışma Yusufeli ilçesindeki 140 adet süt sığırcılığıyla uğraşan işletmelerle 25.10.2020-15.01.2021 tarihleri arasında yüz yüze anket metoduyla yapılmıştır. Anket formlarındaki veriler MS-Excel programına aktarılıp özetlenmiş ve sorulara ait her bir cevap için SPSS 26.0 analiz programında descriptif istatistik ile frekans analizi yapılarak ortalama değerleri ve standart sapma değerleri hesaplanarak tablolar oluşturularak sunulmuştur. Çalışmanın yapıldığı tarih aralığında olan 25.10.2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olan Yusufeli ilçesindeki toplam işletme sayıları, toplam sığır varlığı, toplam inek varlığı verilerinden yararlanılmıştır. İşletme sahiplerinin ortalama sığır sayısı 11,48±1,13 adet, ortalama inek sayısı 6,97±0,70 adet, ortalama sağmal inek sayısı 4,28±0,41 adet, günlük sağılan süt ortalama 12,14±1,09 litre, toplam inek sayısının toplam sığır sayısına oranı %67, toplam sağmak inek sayısının toplam inek sayısına oranı %61 olarak bulunmuştur. Yetiştiricilerin ortalama yaşı 52,59±1,15 ve yetiştiricilerin %91’i okur-yazar olduklarını bildirmiştir. Süt sığırcılığı yapma sebepleri %54 ev ihtiyacı ve %34 ise geçim kaynağı olarak bildirilmiştir. Yetiştiricilerin %91’i elle sağım yaptıklarını ve süt sığırcılığı fiyat endeksini yetersiz bulduklarını söylemişlerdir. Süt sığırcılığındaki karşılaştıkları zorluk olarak ise %63 oranında yem maliyetlerinin yüksekliği olarak belirtmişlerdir. Ailedeki fert sayısı 3-5 kişi olduklarını bildirenlerin %76 oranında olduğu, yetiştiricilerin %55’inin 20 yıl ve daha fazladır yetiştiricilik yaptıkları bildirilmiştir. Hayvancılıkla ilgili eğitim almayanların oranı %91 ve sosyal güvencesi olanların oranı ise %80 olarak bildirilmiştir. Literatürdeki bilgilerle bu çalışma karşılaştırılmıştır ve süt sığırcılığının ortak sorunlarının Yusufeli ilçesinde de mevcut olduğu görülmüştür. Yusufeli’nin zor coğrafi şartlarında süt sığırcılığı yağan çiftçilerin genelinin aile tipi işletmeler olduğu yapılan çalışmada belirlenmiştir. Ortalama hayvan sayısının az olmasının sebebi mera alanlarının darlığı, yem fiyatlarının yüksekliği, teknolojik yöntemlere başvurulmaması, teknik bilgilerin eksikliği en önemli sorunlar olarak görülmüştür. Bu çalışmanın Yusufeli ilçesindeki süt sığırcılığı işletmeleri üzerine yapılacak olan yeni çalışmalara da örnek olacağı düşünülmektedir.