Yüksek Riskli Hastanın Çoklu Seviye Enstrümantasyon Cerrahisinde Nabız-Kontür Analizi İle Hemodinami Yönetimi: Olgu Sunumu


Al S., Bozan B., Aydın M. E.

7. RİZE TEMATİK ANESTEZİ SEMPOZYUMU 'NÖROANESTEZİ', 8 - 09 Ekim 2022, ss.62-63

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.62-63
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yüksek Riskli Hastanın Çoklu Seviye Enstrümantasyon Cerrahisinde Nabız-Kontür Analizi ile Hemodinami Yönetimi: Olgu Sunumu

Sümeyye Al1, Berivan Bozan1, Muhammed Enes Aydın1

1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Erzurum

smyycetin@gmail.com

Anahtar kelimeler:  Nabız kontür analizi, Yüksek riskli hasta, Çoklu seviye enstrümantasyon

Giriş: İleri yaşta, sıklıkla torakolomber seviyede görülen dejeneratif skolyozun değişikliklerinden vertebra gövdesinde kamalaşma, faset eklem artrozu sorumludur. Cerrahi tedavide dekompresyona ek olarak enstrümantasyon uygulanmaktadır. İleri yaş, komorbiditeler ve cerrahi seviye sayısına bağlı olarak kanama ve yoğun bakım ihtiyacı gibi çeşitli komplikasyonların insidansında artışlar gösterilmiştir. İntraoperatif kanama önemli bir erken perioperatif komplikasyondur. Ayrıca bu hastalarda diyastolik disfonksiyon göz önünde bulundurularak uygulanacak sıvı tedavisi hedefe yönelik olmalıdır.

Olgumuzda ileri yaş ve komorbiditeleri nedeniyle kanama riskinin yüksek olduğu çoklu-seviye enstrümantasyon yapılacak hastanın nabız kontür analiziyle başarılı hemodinamik yönetimini paylaşıyoruz.

 

Olgu: Hastamız hipertansiyon, romatoid artirit tanıları olan ve koroner arter hastalığı sebebiyle antikoagülan ilaç kullanımı olan 58 yaşında erkek hastaydı. Skolyoz ve dar kanal nedeniyle planlanan çoklu seviye spinal enstrümantasyon cerrahisinin yüksek koroner risk nedeniyle antiplatelet tedavi altında gerçekleştirilmesi planlandı. Rutin anestezik monitörizasyon eşliğinde indüksiyon gerçekleştirildi. Radiyal arter kullanılarak nabız-kontür analizi (MostCare ©) yapıldı. Başlangıç hemoglobini 13,8g/dl olan hastanın kan basıncı 125/68mmHg, nabız 57/dk, spO 2 %98 olarak ölçüldü. Cerrahi süresince nabız-kontür analizi takiplerinde kanama öncesi 0,22 olan kardiyak döngü verimliliğinin (CCE) kanama esnasında -1,3’e kadar gerilediği izlendi. Sıvı replasmanları kanamaya eş zamanlı yapılan hastada PPV ve SVV değerleri %6-10 aralığında olacak şekilde gerçekleştirildi. Başlangıç-kanama peryodunda sırası ile DP/dt max 0.96-0.85 (mmHg/ms) ve Ea 1.22-1.02 (mmHg/ml) değerleri arasında seyretti. Hemodinamik olarak sıvı replasmanı ile hipotansiyon izlenmedi. 7 saat süren vakada 4200ml kanama ve 700ml idrar çıkışı olan hastaya 2 U-ES, 11.000ml mayi verildi.

 

Tartışma: Kardiyak output gibi ileri hemodinamik monitorizasyonlar kardiyovasküler cerrahide sıklıkla kullanılıyor olsa da günümüzde nonkardiyak cerrahilerin yönetiminde de önemli rol oynamaktadırlar. Pulmoner arter kateteri bu amaçla kırk yılı aşkın süredir kullanılmakla birlikte komplikasyonları, kullanımını sınırlamaktadır. Günümüzde minimal-invazif nabız-kontür analizi ile başarılı bir şekilde hemodinamik yönetim artık nonkardiyak cerrahilerde de mümkündür. Olgumuzda kanama ve hemodinamik instabilite açısından yüksek riskli, çoklu seviye enstrümantasyon cerrahisi geçiren hastamızın hemodinamik yönetimini nabız kontür analizi ile başarılı bir şekilde tamamladık. İleri yaş nedeniyle diyastolik-disfonksiyon açısından yüksek miktarlarda sıvı infüzyonundan kaçınılması gereken hastamızda sıvı protokolümüzü PPV, SVV, Ea, Dp/Dtmax ve CCE gibi nabız kontür analizi parametreleri ışığında yürüttük. Kanamaya sekonder hipotansiyon meydana gelmeden proaktif şekilde yaptığımız replasmanlar bu stabil hemodinaminin temelini oluşturmaktadır.

 

Kaynaklar:

1. Aebi M. The adult scoliosis. Eur Spine J 2005;14(10):925-48.

2. Ploumis A, Transfledt EE, Denis F. Degenerative lumbar scoliosis associated with spinal stenosis. Spine J 2007;7(4):428-36.

3. Carreon LY, Puno RM, Dimar JR, et al. Perioperative complications of posterior lumbar decompression and arthrodesis in older adults. J Bone Joint Surg Am 2003;85(11):2089-92.

4. Cho KJ, Suk SI, Park SR, et al. Complications in posterior fusion and instrumentation for degenerative lumbar scoliosis. Spine (Phila Pa 1976) 2007;32(20):2232-7.

5. Wang MY, Green BA, Shah S, et al. Complications associated with lumbar stenosis surgery in patients older than 75 years of age. Neurosurg Focus 2003;14(2):e7.