Tüketicilerin Dana Eti Tüketim Davranışları ve Organik Dana Eti için Ödeme İsteği: Erzurum İli Örneği.


Creative Commons License

Kadanalı E., İkikat Tümer E., Miran B., Dağdemir V.

Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, Türkiye, 28 Haziran - 01 Temmuz 2010, ss.707-710

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.707-710
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde organik dana eti için talep esnekliklerini tahmin etmektir. Çalışmada tüketicilerin organik dana eti ödeme istekliliği hesabı için Heckman yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre medeni durum ile dana eti tüketimi arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. Ayrıca anket yapılan tüketicilerin reklamlardan etkilenmesi ile dana eti tüketimi arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. Organik dana eti talep esnekliği yaklaşık -0.54’dür ve esneklik katsayısı önemli bulunmuştur. Dana eti tüketimi, gelir kategorisi yükseldikçe %17 artmaktadır. Organik ürün kuklası, modelde önemsiz bulunmuştur. Bu, dana eti için bir talep kayması olmadığını göstermektedir.