YOĞURT BAKTERİLERİNDEN POSTBİYOTİK OLARAK ELDE EDİLEN EKZOPOLİSAKKARİTLER VE SAĞLIĞA FAYDALARI


Gürbüz Kaçan Z., Erkaya Kotan T.

16. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK VE KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, Konya, Türkiye, 15 - 17 Kasım 2024, ss.1-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-8
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda tüketicilerin sağlıklı yaşam ve alışkanlıklar edinmeye yönelik ilgisi artmaktadır. Bu yükselen eğilimden dolayı fonksiyonel gıdalar giderek daha popüler hale gelmektedir. Temel olarak Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un fermantasyonu ile üretilen yoğurt, dünya çapında süt bazlı ürünler tarafından sağlıklı bir gıda olarak tüketilmektedir. Başlangıçta bu bakterilerin sağlığa faydaları sadece bağırsak sorunlarıyla sınırlıydı ancak son yıllarda araştırmalar yoğurt tüketiminin artmasının bağışıklık ve gastrointestinal sağlığı desteklediğini ve kardiyovasküler hastalıklar, inflamasyonlar, tip-2 diyabet ve kanser riskini azalttığını göstermiştir. Yoğurdun bahsi geçen sağlığa faydaları, yoğurt starter bakterileri veya probiyotik bakterilerin ilgili suşları tarafından üretilen biyoaktif peptitler, organik asitler, kısa zincirli yağ asitleri, enzimler ve ekzopolisakkaritler dahil olmak üzere çeşitli metabolitlere atfedilebilir. “Postbiyotikler” terimi, konakçı için olumlu bir etkiye sahip olan metabolik ürünleri veya yan ürünleri ifade eder. Ekzopolisakkaritler (EPS), laktik asit bakterileri (LAB) tarafından fermantasyon sürecinde doğal olarak üretilir. Yoğurt ve yoğurt benzeri fermente süt ürünleri üzerinde fiziksel ve tekstürel etkilerinin yanı sıra biyoaktif özelliklere de sahiptir. Dolayısı ile yoğurt bakterileri, yoğurt dokusunu oluşturmanın yanı sıra EPS üretimi ile serum ayrılmasını iyileştirme veya viskoziteyi modüle etme gibi işlevsel özellikler sergilerler. Bu açıdan günümüzde EPS'ler yoğurt bakterileri tarafından üretilen postbiyotik olarak dikkat çeken özel biyopolimerlerdir. Çok sayıda çalışma, LAB'nin ürettiği EPS’lerin immünomodülatör, antioksidan, bağırsak mikrobiyota stimülasyonu, antitümör ve kolesterol düşürücü aktivitelerini ortaya koymuştur. EPS'ler, farklı suşların ve fermantasyon koşullarının etkisiyle zengin bir yapısal çeşitlilik sergiler, bu da onlara çeşitli biyolojik işlevler kazandırmaktadır. Bununla birlikte, yoğurt starter bakterilerinin (S. thermophilus ve L. bulgaricus) türettiği EPS'nin sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu metin, yoğurt bakterileri tarafından EPS üretimini ve bunların sağlığa faydalarını tartışmayı amaçlamıştır.