5th International Food, Agriculture and Veterinary Sciences Congress, Kars, Türkiye, 17 - 19 Mart 2023, ss.22-29
Temiz su kaynaklarının
kirlenmesi ve azalması suyun en çok kullanıcısı olan tarımsal sulamalarda
alternatif su kaynakları arayışına neden olmuştur. Bir alternatif su kaynağı
olan tuzlu suların sulamada kullanımı ile toprak özellikleri olumsuz etkilendiği
ve bitki verimi önemli düzeyde azaldığı için tuzlu suların sulamada
kullanımında bitki için bir abiyotik stress faktörü olan tuzluluğun aşılması
gerekmektedir. Organik bir düzenleyici olan biyoçarın toprak tuzluluğunu
dışlayıcı özelliği bitkinin bu stress faktörünü aşmasına yardımcı olabilir.
Böylece bu çalışma değişen düzeylerde tuzlu su ile sulanan [0.4
(kontrol), 0.8, 1.6 and 3.2 dS m-1] turp bitkisinin toprağına ağırlık esasına göre farklı oranlarda biyoçarın
karıştırılması ile [0% (kontrol), 1.5% and 3%] turpun verimi ile ilgili fiziksel özellikleri (turpun bitki uzunluğu,
turp uzunluğu ve çapı, turp yaş ağırlığı ve turpun et kalınlığı) araştırmayı
amaçlamıştır. 4 tuzluluk seviyesi ve 3 biyoçar dozu ile 3 tekerrürlü olarak
tamamen tesadüfi faktöriyel deneme deseninde sera koşullarında 4 litrelik toplam
36 saksıda yürütülmüş çalışmada doğada en fazla bulunan ve bitki gelişimini en
önemli düzeyde etkileyen NaCl tuz kaynağı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda
artan tuz stresinin turpun fiziksel özelliklerinde azalışlara yol açtığı
ancak biyoçarın artan dozu ile fiziksel özelliklerin iyileştiği ve tuz stresine
karşı biyoçarın artan oranının önemli seviyede fiziksel özelliklerdeki azalışı
dengelediği görülmüştür. Böylece bu çalışmanın sonuçlarına göre sulama suyu
tuzluluğuna karşı biyoçarın etkinliği dikkate alındığında turp
yetiştiriciliğinde tuzlu sular ile sulamanın oluşturabileceği verim kayıplarını
azaltmak için toprağa % 3 oranında biyoçarın karıştırılması önerilebilir bir
sonuç olarak bulunmuştur.